ЕК призовава: Забрана на амфетаминоподобния наркотик 4-МА

31 януари 2013 в 14:58 2738 0

Наркотик. Снимка: БГНЕС
Наркотик. Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) предложи днес забрана в целия Европейски съюз на „4-MA“ (4-метиламфетамин) ― синтетично вещество с физически ефект, подобен на амфетамините.

Комисията поиска от държавите на ЕС да предотвратят свободното разпространение на наркотика в Европа, като вземат мерки за неговото контролиране.

4-метиламфетамин или 4-MA ― вече е обявен за незаконен в 10 страни от ЕС (Австрия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Литва, Нидерландия и Обединеното кралство).

„4-MA се произвежда и пласира от престъпни банди. Известно е, че води до смърт“, заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието.

„Засечен е в 15 държави от ЕС и вече е забранен в 10 от тях. Ако предприемем действия на равнище ЕС, ще спрем неговото разпространение и ще му попречим да нанася вреда на младите в цяла Европа“, коментира той.

Само за периода 2010—2012 г. употребата му е причинила 21 смъртни случая в четири държави от ЕС (Белгия, Дания, Нидерландия и Обединеното кралство), при които в проби, взети след смъртта, са открити следи от 4-MA, самостоятелно или в комбинация с други вещества, особено амфетамини.

С днешното предложение на Комисията се цели да се забранят производството и пласирането на 4-МА в целия евросъюз.

Ефектите от амфетаминоподобния наркотик 4-МА

4-MА е синтетичен стимулант, чието въздействие е сравнимо с това на амфетамините. Произвежда се главно в прахообразен или пастообразен вид, но се среща и на таблетки и в течна форма, често в смеси, съдържащи амфетамин и кофеин. 4-МА обикновено се продава като амфетамин и следователно повечето потребители не са наясно, че консумират това вещество.

Той повишава нивата на серотонин, норепинефрин и допамин в организма, част от тях известни като хормони на щастието. През 1952 г. веществото се е използвало за потискане на апетита, с цел отслабване. Наскоро обаче, 4-МА е обявен за най-новата дизайнерска дрога.

Научната оценка на риска, извършена от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) в Лисабон, показва, че 4-MA може да има значителни неблагоприятни последици като хипертермия, хипертония, анорексия, гадене, главоболие, безсъние, параноя, тревожност и депресия. 4-MA няма установени терапевтични свойства или друга известна законна цел.

Той е контролирано вещество в 10 държави от ЕС: Австрия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Литва, Нидерландия и Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови