Джо Байдън е избран за президент на САЩ

OFFNews 07 ноември 2020 в 18:50 10336 5

Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън е избран за президент на САЩ.

Байдън побеждава в щата Пенсилвания и към момента събира 279 гласа в 538-членната Избирателна колегия. За победа са достатъчни 270 гласа.

Решаващ се оказа вотът именно в Пенсилвания, откъдето идват 20 гласа.

По данни на Decision Desk HQ резултатът при преброени 99% от гласовете в щата е следният: Байдън - 49.68% - 3,345,750 гласа; Тръмп - 49.17% - 3,311,333 гласа.

Към 21:15 ч. българско време стана ясно, че кандидатът на Демократическата партия побеждава и в Невада - щатът дава 6 гласа в Избирателната колегия. 

По данни на Асошиейтед прес резултатът при преброени 94% от гласовете в Невада е следният: Байдън - 49,9% - 642,604 гласа; Тръмп - 47.9% - 616,905 гласа.

Фокс нюз освен това прогнозира победа за Байдън и в щата Аризона, който дава 11 електорски гласа (или общо 290). Други телевизии, сред които Си Ен Ен и Ен Би Си, смятат, че това още не е напълно сигурно, макар и да отбелязват, че Байдън води в Аризона.

Франс прес съобщава, че към Белия дом се стича множество от хора, за да празнуват победата на Байдън.

Британският премиер Борис Джонсън, канадският премиер Джъстин Трюдо, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателите на Европейския парламент, на Европейския съвет и на Европейската комисия Давид Сасоли, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен вече поздравиха Джо Байдън за избирането му за следващ президент на САЩ. 

Байдън: Време е Америка да се обедини. И да се излекува

"Америка, за мен е голяма чест, че ме избра за лидер на великата ни държава. Работата, която ни предстои, ще бъде тежка, но ви обещавам следното: ще бъда президент на всички американци - независимо дали сте гласували за мен или не " - написа в Туитър кандидатът на Демократическата партия.

"За мен е чест и съм смирен от доверието, което американският народ оказа на мен и на избраната за вицепрезидент (Камала) Харис. Изправени пред безпрецедентни пречки, гласуваха рекорден брой американци", каза още Байдън в Туитър.

"С приключването на кампанията е време да оставим гнева и разпалената реторика зад гърба си и да се обединим като нация. Време е Америка да се обедини. И да се излекува", добави той.

Тръмп: Тези избори далеч не са приключили

Същевременно Доналд Тръмп заяви, че в понеделник ще започне да отстоява в съда своята позиция за резултатите от гласуването.

"Всички знаем защо Джо Байдън се е втурнал да се представи невярно за победител и защо съюзниците му в медиите полагат толкова усилия да му помогнат: те не искат истината да излезе наяве. Простият факт е, че тези избори далеч не са приключили. Джо Байдън не е удостоверен за победител в никой щат, камо ли в силно оспорваните щати, където ще има задължително повторно преброяване на гласовете, или в щати, където предизборният ни щаб има валидни и легитимни законови оспорвания, които биха могли да определят окончателния победител. В Пенсилвания, например нашите законни наблюдатели не получиха смислен достъп да следят процеса на преброяване. Законните гласове решават кой е президент, а не медиите", се казва в изявление на Тръмп.

"От понеделник нашият предизборен екип ще започне да отстоява в съда своята позиция, за да гарантира, че избирателните закони са напълно спазени и че законният победител получава поста. Американският народ има право на честни избори: това значи да се преброят всички законни бюлетини и да не се броят никакви незаконни бюлетини. Това е единственият начин да се гарантира, че обществеността има пълно доверие в нашите избори. Шокиращо е, че предизборният щаб на Байдън отказва да приеме този основен принцип и иска да се броят бюлетини, дори ако са фалшиви, подправени или пуснати от лица без избирателни права или починали хора", се казва още в изявлението.

Президентът, изгубил битката за преизбирането си, отиде да играе голф в клуба си във Вирджиния, а Белият дом потъна в мълчание.

Няма никакви доказателства за фалшификации на изборите

От Федералната изборна комисия на САЩ са категорични, че не са получили доказателства за фалшификации на изборите в страната.

"Имаше съвсем малък брой жалби за организацията на изборите, съвсем малко подкрепени с доказателства жалби. Няма никакви доказателства за фалшификации на изборите. Няма доказателства за подаване на невалидни бюлетини. Към постъпилите жалби не са приложени доказателства за фалшификации", заяви пред Си Ен Ен членът на ръководството на комисията Хелън Уайнтрауб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

5

Новак

07.11 2020 в 22:09

Сега да очакваме нова порция революции и едно такова масово демократизиране.
Със Сирия нещо поизпуснаха нещата, но да се готви Иран.
Тъй като вече диктаторите станаха кът дали след Лукашенко няма да подкарат Орбан и Боко?
Самия Байдън беше казал, че е преходен президент та нищо чудно американците след най-възрастния президент да се сдобият и с първата жена президент при това небяла или както там се казва политкоректно.

77927

4

El Commandante

07.11 2020 в 20:35

Забравих да допълня. Джо Байдън е само временно президент.
Гответе се за президент Камала Харис. В рамките на няколко месеца, най-много година.

Ташака ше е пълен и съвършен защото това ше е първото двойно окраднато президенство в историята на историята.

77927

3

El Commandante

07.11 2020 в 20:32

Тва е пладнешкия грабеж на века човек, ахаха.

Каролев подцени дълбочината на блатото. 2016 Тръм ги хвана неподготвени защото никой не го приемаше сериозно, сега обаче не оставиха нищо на случайността.

Повече да не съм видял тука нещо писано за Путин, Мутин, Лукашенко и прочее. Всички тея са агънца и херувимчета пред УСА уродите.

10372

2

elbarbudo

07.11 2020 в 19:15

Честито н апечелившите, ще има грантове на корем за разпространение на правата линия на партията!

10372

1

elbarbudo

07.11 2020 в 19:13

Очаквам с нетърпение да се появи любимото лого долу вдясно!