Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Домашният арест на Навални е бил политически мотивиран, реши Съдът в Страсбург

OFFNews 09 април 2019 в 14:15 1727 0

Държането на опозиционера Алексей Навални под домашен арест по делото "Ив Роше" е било политически мотивирано и е ограничило правата му. Това реши Европейският съд по правата на човека по жалба на Навални, съобщи руската служба на Би Би Си. 

Съдът в Страсбург постанови, че Русия трябва да плати на Навални обезщетение в размер на 20 000 евро и 2500 евро за съдебни разходи.

Според съда арестът на Навални не е преследвал законна цел, а е бил нужен, за да бъде изолиран опозиционерът. 

Алексей Навални беше под домашен арест в рамките на 10 месеца през 2014 г., докато течеше делото "Ив Роше", в което той получи условна присъда, а брат му Олег беше осъден на 3,5 години затвор. 

Според съда обаче руското законодателство е позволявало в случая да се наложат и други мерки за неотклонение и в този случай са нарушени чл. 5 и 10 от Европейската конвенция за защита на правата на човека - "Право на свобода и лична неприкосновеност" и "Свобода на изразяване на мнение". ЕСПЧ допълва, че ограничаването на правата на Навални е било с цел "подтискане на политическия плурализъм".

Решението може да бъде обжалвано. 

Навални нарече в Инстаграм решението на съда "победа". От Кремъл пък обявиха решението за "доста неочаквано" и допълниха, че не могат да се съгласят с него.

Това е второто решение на ЕСПЧ в полза на Навални срещу действия на руските власти в рамките на половин година. 

През ноември миналата година Съдът в Страсбург се произнесе по делото "Навални срещу Русия" и постанови, че опозиционерът е бил преследван по политически причини. Делото беше за седем ареста на Навални между 2012 и 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!