Der Spiegel: Ердоган натрупал милиони от тайна сделка за кораби

OFFNews 29 май 2017 в 10:05 4660 1

Der Spiegel: Ердоган натрупал милиони от тайна сделка за кораби

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е натрупал милиони от тайна сделка за кораби, от която семейството на Ердоган е забогатяло с внушителната сума от 23 млн. долара. 

Това пише германското издание Der Spiegel, като се позовава на документи - "Malta Files", предоставени от Европейската мрежа на съвместните екипи за разследване (EIC). Благодарение на тях се появяват подробности около сделка, в основата на която стоят зетят на Ердоган и роденият в Азербайджан милиардер Мюбариз Мансимов, съобщава изданието, цитирано от "Фокус".

Съгласно медийните доклади Мансимов дължи турското си гражданство на Ердоган. През 2008 г. той е прехвърлил танкера "Агдаш" на компанията Bumerz Limited, ръководена от близък кръг роднини на Ердоган - неговия зет Зия Илген, неговия брат Мустафа и най-големия му син - Бурак. 

Сделката е извършена от компании, регистрирани в Малта и на известния като данъчен оазис британски остров Ман. През 2011 г. акциите на Bumerz Limited са прехвърлени на Ситки Аян, турски предприемач и приятел на Ердоган още от детските му години.

Нито едно от изброените по-горе лица не е отговорило на молбата на EIC да коментират информацията, отбелязват от редакцията.

Богатството на Реджеп Тайип Ердоган се оценява на повече от сто милиона евро, но така и не е ясно поради какви причини турският президент се радва на подобен просперитет. Критиците го обвиняват в корупция и непотизъм - може би съвсем не без основание, пише Der Spiegel.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

29.05 2017 в 12:36

Поради какви причини се радвал на просперитет?! Поради същите причини, поради които просперитетът е постигнал и редица български чиновници, съчетаващи бизнес, държавна служба и НПО-интереси.