Давутоглу заплаши, че ще прекрати споразумението с ЕС за мигрантите

OFFNews 20 април 2016 в 07:37 3257 4

Давутоглу заплаши, че ще прекрати споразумението с ЕС за мигрантите

Снимка БГНЕС, архив

Турският премиер Ахмед Давутоглу предупреди, че неговата страна може да прекрати споразумението с ЕС за мигрантите, ако Брюксел не изпълни обещанията си към Турция.

Съгласно постигнатото през март споразумение от 1 юли ЕС трябва да премахне шенгенските визи за турските граждани.

По-рано обаче председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че Турция трябва да изпълни всички изисквания за безвизови пътувания в ЕС и че критериите няма да бъдат смекчени.

Съгласно споразумението с ЕС, Турция се съгласи да приема обратно от Гърция бежанци, а на турските граждани беше обещано облекчаване на визовия режим с ЕС. Давутоглу посочи, че очаква договореното за визите да бъде изпълнено до месец юли.

Ако това не стане, никой да не очаква Турция да спазва своите ангажименти, каза турският премиер. Споразумението предвижда още финансова помощ за Турция и ускоряване на асоциирането с ЕС, каза той, цитиран от БНР.

Междувременно Турция е изправена пред нова бежанска вълна от Сирия, заради активизирането на сраженията в северната част на тази страна. Организацията "Лекари без граници" отправи призив към Турция да отвори вратите си за над 100 000 бежанци, които бягат към турската граница, за да се спасят от стълкновенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12488

4

pironaga

21.04 2016 в 10:29

А ако ЕС затвори всички граници, давутоглу защо ми се струва, че ще духа супата..........

77927

3

El Commandante

20.04 2016 в 09:56

С полягането си пред Ердоган, Меркел направи огромна грешка и създаде невероятно глупав прецедент.
Показа че се огъва под натиск и се поддава на изнудване.
Веднъж установен този факт, Турция ВИНАГИ отсега нататък ще се опитва да изнудва Европа, било с бежанци или нещо друго.

13011

1

Georgi Ganchev

20.04 2016 в 08:55

"Ибрикът (турски: ibrik; арабски:إبريق, ибрик; персийски:آبریز, абриз от آب, аб със значение на вода и ریز, риз или съд за течности) е съд за вода, който наподобява кана или други съдове за вода с различни размери. Използва се за носене на вода, като особено е популярно използването му за хигиенни нужди - поливане при миене. Използва се в ислямските общества, където е обичайно наличието на ибрик в тоалетните, вместо тоалетна хартия.

Сред християнските народи на Балканите ибрикът има снизходително, иронично значение, използвано обикновено в определения за турците."