Дания се кани да конфискува ценности и пари от мигрантите

OFFNews 19 декември 2015 в 07:05 3712 6

Граница

Снимка АФП

Септември 2015 г., на границата между Германия и Дания, която води свръхограничителна имиграционна политика.

Властите в Дания са склонни да започнат да конфискуват бижута и други ценности на влизащи в страната мигранти, за да финансират тяхното приемане, съобщава френският вестник „Фигаро”.

Много оспорваният законопроект в тази посока ще бъде разискван идния месец в парламента.

Вече месеци наред скандинавската страна търси начини да ограничи притока на бежанци и да ги демотивира да търсят убежище в нея.

Новият законопроект предвижда да се позволи претърсването на багажа на мигранти и да се конфискуват ценности или пари, над 3000 датски крони (около 400 евро). Изключение ще се прави за часовници, за бижута, към които собствениците са особено привързани (като венчални пръстени), както и за мобилните телефони.

В оживените спорове мярката е сравнявана дори с нацистките действия против евреите през Втората световна война. В социалните мрежи върви петиция „Не на конфискацията на имуществата на мигранти”; довчера тя е събрала над 6000 подписа.

"Това че бягат от брутални и тоталитарни режими, свидетелства за стремежа на хората да живеят в едно по-гостоприемно общество – пледират авторите на петицията. – Да не допускаме търсещите убежище да бъдат посрещани тук в същия тоталитарен дух.”

Възмущение изразява и чуждестранният печат. „Вашингтон пост” също припомня практиката на хитлеристите, оставила спомен, „особено болезнен в Европа”.

Но дясното правителството на Дания отхвърля тези критики. «Недопустимо е датските данъкоплатци да плащат за мигрантите, които идват с някакво имущество», подчертава негов представител. От популистката Народна партия, която осигурява парламентарно мнозинство на десницата, смятат, че е «нормално хората, които идват тук, да си плащат разходите, ако имат средства за това».

От 1 януари до 30 октомври в Дания са влезли над 13 000 мигранти. «Фигаро» сравнява това число със съседна Швеция, където се очаква до края на годината новодошлите да достигнат 190 000 хиляди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови