Броят на жертвите в Киев расте - видео, снимки

ОFFNews 20 февруари 2014 в 09:48 39677 116

Майдана
Майдана

Нови кървави сблъсъци избухнаха малко след 9 ч българско време на Майдана в Киев. Обявеното снощи съмнително примирие между властта и част от опозицията трая едва няколко часа. Част от специалните сили Беркут се оттеглиха от фронтовата линия в столицата и призоваха колегите си също да се приберат по домовете си и да не воюват срещу народа си.

В медиите и социалните е мрежи се разпространяват снимки на убити, не се знае точният им брой. Има много ранени. Не достигат медици и медикаменти. Гъст черен дим обвива централната част на столицата.

Демонстрантите успяха да изтласкат милицията и да върнат площад "Независимост" в свое владение, след като Беркут помете барикадите предишната нощ съобщава Франс прес. Стотици демонстранти са нападнали тази сутрин полицейския кордон на площада, поемайки контрола над територията въпреки обявеното примирие.

Хората възстановяват барикадите. Части от вътрешни войски поискаха да се предадат на протестиращите, ако получат гаранции за живота си.

Новата проява на насилие се случва, докато в същото време външните министри на Германия, Франция и Полша са на посещение в Киев, за да се срещнат с президента Виктор Янукович и с лидерите на опозицията.

19.03 ч - По данни на медицинската служба на Майдана жертвите през последните 24 часа са между 70 и 100 души, съобщава Радио Свобода.

18.02 ч - Киевската градска администрация потвърди, че от 18 февруари до днес в протестите са загинали 67 души. Над 300 са сериозно ранени и настанени в болници.

16:55 ч - Украинското МВР съобщава, че демонстрантите "държат в плен" 67 служители на реда.

16:00 ч - В критично състояние е Олесия Жуковская - доброволка към медицинските екипи на Майдана, която бе простреляна във врата.

14:00 ч - Председателят на градския съвет на Киев Владимир Макеенко обяви, че напуска партията на Янукович.

13:35 ч - Снайперисти продължават да стрелят по хората. От сцената съобщиха, че титушките имат на ръцете жълт скоч, за да бъдат пазени от милицията.

Председателят на общинския съвет на Киев съобщи малко по-рано, че пуска метрото, за да дойдат още хора на площада.

13:11 ч - Протестиращите започват да затварят гранични пунктове, за да не могат представители на режима на Янукович да напуснат страната. Два на границата с Полша вече са блокирани.

13:04 ч - В Угород милицията и Беркут са преминали на страната на гражданите.
В Днепропетровск гражданите са блокирали 25-та аеродесантна бригада.

13:00 ч - Загиналите са вече 25, съобщава АФП. 

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че страната му "осъжда най-строго" кървавия щурм срещу демонстрантите от Майдана и посочи като основен отговорен за случващото се украинското правителство. Обама призова и двете страни да потърсят път, изключващ насилието.

12:52 ч - С ръкопляскания Майдана посреща милиционери, които преминаха на площада.

12:51 ч - Протестиращите обявяват, че гарантират безопасността на всички правоохранителни органи, които преминат на страната на народа. Вече включват и Беркут. 

Депутатът от украинската опозиционна партия „Баткивщина” съобщи, че всички съдилища в Киев се затварят, предаде УНИАН. „Всичко това става по указание отгоре. Това вече не е извънредно положение, а фактически се повтаря ситуацията от 30-те години на миналия век, когато са съдили невинни хора без право на защита направо в казармите”, заяви Петренко.

12:50 ч - Милицията съветва всички да си стоят в къщи и казва, че има право да стреля без предупреждение.

12:00 ч - Евакуация на сградата на правителството.

АФП съобщава, че потвърденият брой на жертвите е 17. По тях има очевидни следи от огнестрелни рани.

11:51 ч - Снайперисти стрелят по медиците, които изнасят ранените.

11:48 ч - По информация на пресслужбата на Янукович външните министри на Франция, Германия и Полша все пак ще се срещнат в президента и вече са в кабинета му.

11:30 ч - От сцената обявяват, че десетки автобуси с цивилни въоръжени военни пътуват към Киев. В същото време около площада има стълкновения - провокатори не пускат хора до Майдана.

11:17 ч - Потвърдена е смъртта на 7 демонстранти пред хотел "Козацкий". Повечето са с огнестрелни рани в главата.

Междувременно стана ясно, че украинският Червен кръст е отказал да допусне до Майдана пратка с международна хуманитарна помощ, вкл. медицински материали. От опозицията твърдят, че се стреля по медиците.

11:08 ч - От сцената дадоха гаранции на милицията (вътрешните войски), но не и на Беркут. Тях ги чака съд, обявиха демонстрантите. Подполковник от милицията на сцената официално премина към Майдана.

11:05 ч - Певицата Руслана диктува от трибуната телефона си за медиите. Предупреждава ги, че ще станат свидетели на ужасяващи сцени.

11:00 ч - РОЙТЕРС СЪОБЩИ ЗА ПОНЕ 10-15 УБИТИ ПРИ СБЛЪСЪЦИТЕ ОТ ТАЗИ СУТРИН позовавайки се на свидетели.

10:55 ч - Външните министри на на Германия, Франция и Полша са тръгнали към Майдана. От френското посолство в страната съобщават, че се отменя срещата им с Янукович.

10:50 ч - Репортер на АП съобщава, че вижда пред себе си няколко трупа на протестиращи. По свидетелски разкази убитите са поне 5. 

10:30 - Милицията на ул. "Грушевски" се предава. Титушки (провокатори) се събират от страната на Бесарабския площад. Твърди се, че имат калашници. 

Отправят се призиви да не се напускат барикадите, защото се стреля на месо.

10:15 ч - Медици обявяват смъртта на един демонстрант, който от раните си в полеви медицински център. Зоват за кръводарители и доставки на болкоуспокояващи лекарства.

9:45 - Евакуират Върховната Рада. По информация на украински медии започва офанзива с огнестрелно оръжие.

*****

По-рано днес:

Различни източници съобщават за нови убити, но засега потвърждение липсва, нито е известен техният брой. РИА Новости съобщи 20 ранени униформени.

Междувременно стана ясно, че лвовските части на Беркут са се оттеглили от фронтовата линия и са призовали всички свои колеги да ги последват и да се приберат по домовете си. 

Според журналисти снайперист е стрелял по силите на реда.

Започна евакуация на депутати и служители от сградата на парламента.

Какво се случва в Украйна, можете да следите на живо тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!