Британският парламент решава за предсрочни избори на 8 юни

OFFNews 19 април 2017 в 08:12 1722 0

Тереза Мей

Снимка Ройтерс

Тереза Мей

Планът на Тереза Мей за предсрочни парламентарни избори на 8 юни днес трябва да бъде потвърден от британския парламент.

За целта са необходими 2/3 от гласовете на долната камара. Най-вероятно те ще бъдат осигурени, защото лидерът на основната опозиционна формация, Лейбъристката партия, Джереми Корбин вече изрази подкрепа за предсрочните избори.

Парламентарният дебат ще започне към 14.30 часа българско време и според британски медии няма да продължи повече от 90 минути. Очаква се предложението да бъде гласувано в 16 часа.

Мей обяви решението си в извънредно изявление вчера, като подчерта, че решението е в името на стабилността и с цел да се премахне несигурността. По думите ѝ страната се нуждае от ясно, стабилно и силно лидерство след Брекзит.

Тя допълни, че решението е взето с неохота след заседание на кабинета и каза, че правителството има план за Брекзит, при който Великобритания ще може да контролира своите закони и граници, но ѝ е необходимо и политическо единство в Лондон, за да постигне това.

Мей беше избрана за лидер на консерваторите и за премиер на мястото на подалия оставка след резултатите от референдума за Брекзит Дейвид Камерън.

До момента тя категорично отхвърляше идеята за провеждане на предсрочни избори и неведнъж е казвала, че Великобритания има нужда от период на стабилност след референдума.

Процедурата по Брекзит стартира официално на 29 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови