Бомбите в Източна Гута оставиха 416 трупа след себе си за 5 дена. 95 деца са мъртви

OFFNews 23 февруари 2018 в 11:05 5502 4

Животът на 416 души е бил отнет в Източна Гута само за няколко дни. 95 от убитите са деца, загинали при въздушните удари на правителствените сили в окупирания от бунтовниците сирийски анклав, намиращ се източно от Дамаск, от неделя досега, предаде AFP, като цитира данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Също от неделя досега в Дамаск са загинали още 16 души. Те са станали жертва на обстрел с ракети и миномети.

Медицинската система в анклава е пред срив. Въздушните удари поразиха 22 болници и клиники. Работят само три медицински заведения. Те са препълнени. Постоянно пристигат още и още ранени, посочва "Гардиън". Международни организации, които следят кризата в Сирия, твърдят, че има ясни доказателства, че болниците са атакувани умишлено.

"Неописуемото страдание, на което сме свидетели, е добре планирано и педантично причинявано, казва Сузана Съркин от неправителствената организация "Лекари за човешки права" - цитирана от БТА. - Сегашното положение е фатален резултат от преднамерена стратегия на обсада, блокиране на помощта и накрая - противозаконно унищожаване на граждански мишени чрез бомбардировки - тактика, която сирийското правителство и съюзниците му използваха в Алепо, а сега повтарят брутално в Източна Гута."

Правозащитната организация "Център за документиране на нарушенията" казва, че болниците са атакувани с различни муниции от използваните другаде в Гута.

"Установихме и документирахме, че сирийското правителство напада медицинските заведения с управляеми ракети" - обяснява пред в. "Гардиън" Мона Зейнедин. - Това е важно е да се отбележи, тъй като сирийският режим масово използва ненасочващи се и самоделни бомби, но когато става дума за болници и медицински пунктове, правителствените сили избират насочващи се и управляеми ракети. Освен това, когато даден медицински обект е поразен веднъж, той е атакуван повторно, след като там пристигнат службите за спешна помощ."

Гражданската война в Сирия се води от 2011 г. 400 хил. души живеят под обсада в Източна Гута от 2013 г. Разрушенията в анклава са колосални.

На фона на всичко това Русия забави приемането на резолюция за хуманитарно примирие в ООН, отбелязва Франс прес. Вчера руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че членовете на Съвета за сигурност не са постигнали единно становище за налагането на едномесечно хуманитарно примирие. Той определи предложената резолюция като нереалистична и предложи поправки в последната минута. Те изключват незабавното прекратяване на огъня и вместо това искат всички страни да прекратят враждебните действия възможно най-скоро, както и да работят за незабавна и безусловна деескалация на насилието и 30-дневна хуманитарна пауза. Руският текст включва осъждане на непрестанния обстрел на Дамаск от Източна Гута и изразява съжаление за продължаващите опити на терористични групировки да превземат територии и да нападат мирни граждани и цивилни обекти.

Няколко дипломати от Съвета за сигурност, запознати с проекта, го определиха като неприемлив, съобщава АП.

Очаква се проектът на резолюция, предвиждаща 30-дневно примирие, да бъде гласувана днес в 11 ч местно време (16 ч по Гринуич), предаде Ройтерс, като цитира изявление на мисията на Кувейт в ООН - страната, която председателства този месец работата на Съвета за сигурност. Документът е подготвен от Швеция и Кувейт и в него са включени предложени от Русия поправки, съобщи ТАСС.

Това би позволило доставка по въздух на хуманитарна помощ и евакуиране на население.

Не е ясно как ще гласува Русия, която има право на вето. За да бъде приета, резолюцията трябва да получи девет гласа "за" и да не ѝ бъде наложено вето от петте постоянни членки на съвета - Русия, Китай, САЩ, Великобритания и Франция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

24.02 2018 в 09:50

Джейш ал Ислам - до 12 000 глави,
Файлаг ар Рахман - до 7 000 глави,
плюс към 4 000 от дребни банди.
На тебе кой от тия ти плаща, за да плещиш глупости?

7606

2

Shteryu Atanaso

24.02 2018 в 01:59

В Гута няма терористи от ИД!
Единствените терористи в Гута са хора на Асад, на САЩ и на Русия, които понякога стрелят срещу своите, за да оправдават безспирния геноцид на невинни цивилни там (извършван от
Асад, САЩ и Русия)!!!

23293

1

Стефан

24.02 2018 в 00:08

Не вярвам на нито една дума и цифра от тия източници. А когато говорят за болници - хептен.
Що не плачат за това, че от тая Източна Гута стрелят по Дамаск?