Бивш румънски министър в ареста за пране на пари

Владимир Йончев 11 февруари 2015 в 13:41 4544 0

Походът на Румъния срещу корупцията по високите етажи на властта стигна до бившия румънски министър на туризма и регионалното развитие и кандидат за президент Елена Удря. Тя е поредният висш държавен служител, разследван от Националната дирекция Антикорупция на Лаура Кьовеши и арестуван за корупция.

Удря влезе в ареста по обвинения за пране на пари и търговия с влияние, съобщи Асошиейтед прес. Прокуратурата я  разследва за злоупотреба с държавни средства по т.нар. афера Microsoft - поръчка за закупуване на лицензирани продукти на компанията за румънските училища през 2009 г., чиято цена е увеличена многократно заради комисионни на високопоставени държавни служители, както и за финансиране на боксова гала вечеря и в пране на пари.

Адвокатът на дясноцентристкия министър заяви, че Удря е арестувана вчера за срок от 24 часа, след като пристигнала в управлението за борба с корупцията, за да даде показания. Самата Удря отрича обвиненията.

Днес съдът трябва да се произнесе по искането на прокуратурата за постоянно задържане под стража на бившия министър на туризма. Арестът на Удря беше одобрен в поредица от тайни гласувания в Камарата на депутатите на румънския парламент.

40-годишната Елена Удря беше министър на туризма и регионалното развитие на Румъния в периода 2009-2012 година. През ноември 2014 г. тя участва в президентските избори от партия Народно движение, но се класира едва на четвърто място.

Седмица по рано Букурещкият апелативен съд даде 22 години затвор на местния магистрат Мирча Молдован, обвинен в получаване на подкуп. В замяна Молдован е трябвало да постанови благоприятни съдебни решения по дела срещу един от най-влиятелните бизнесмени в Румъния – Дан Адамеску. От съдията са конфискувани луксозен автомобил и пари. Решението на апелативния съд обаче не е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови