Бежанците от Мосул трябва да се завърнат по домовете си, заяви посланикът на Ирак (видео)

Калоян Константинов 21 ноември 2016 в 19:17 4746 0

Снимка OFFNews

Хоро в иракското посолство, в което се включи и Н.Пр. Кахтан Джанаби.

Вчера в посолството на Ирак в София се проведе събиране под надслов "Да застанем заедно в подкрепа на иракските военни сили в битката срещу ДАЕШ за гр. Мосул", на което присъстваха десетки души от иракската общност у нас, както и български представители, съпричастни със случващото се в Близкия изток.

Негово Превъзходителство Кахтан Джанаби отбеляза, че армията в родната му страна напредва все повече в борбата си с "Ислямска държава", като досега са освободени поне 12 района на Мосул и около 50 селища в околностите на града.

„Събрали сме тук, за да изразим подкрепата си към целия иракски народ, независимо от това дали сме шиити, сунити, християни или язиди. Всички ние сме чада на нашата древна страна Ирак и това, което желае всеки един от нас, е да си възвърнем Мосул и окончателно да ликвидираме тумора, наречен ДАЕШ", отбеляза той пред събралото се множество.

Посланикът също така подчерта, че "Ислямска държава" разрушава не само иракските градове и държава, но също така и религия, като я злепоставя.

„Събрали сме се иракчани от всички религиозни общности и всички ние сме със самосъзнанието на иракчани, милеещи за своята родина, която искрено се надявам да се освободи от нашествието на „Ислямска държава“. Една от важните задачи е прокудените хора да се върнат колкото се може по-бързо по домовете си. Мосул ще пребъде и отново ще бъде дом за всички иракчани, независимо от религиозната им принадлежност – мюсюлмани и християни", допълни Н. Пр. Кахтан Джанаби. 

Дипломатът благодари на българската държава за подкрепата, която оказва, както и на присъстващите на място хора. Накрая, за да отпразнуват скорошната победа над терористите, той и още няколко души затанцуваха иракско хоро под звуците на народна музика от родината им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови