Белгийци създадоха антиимигрантски сайт

Вероника Шербанова 10 април 2012 в 15:20 1428 0

Белгийци създадоха сайт за сигнали срещу чужденци. Снимка: БГНЕС
Белгийци създадоха сайт за сигнали срещу чужденци. Снимка: БГНЕС

Белгийската крайнодясна партия „Влаамс Беланг“ създаде уебсайт, на който да се съобщава за престъпления, извършвани от имигранти, съобщиха световните агенции. Подобни вече има в Холандия и Италия.

На белгийския сайт ще се подават анонимни сигнали за измами със социални осигуровки, работа на черно и др., които по-късно ще бъдат предавани на полицията.

„Сайтът е нужен заради присъствието на десетки хиляди чужденци с неуреден статут, които трябва да бъдат предадени на полицията“, заяви лидерът на партията Филип Девинтер.

Критици на сайта го сравниха с действията на нацистите. Центърът за равни възможности и борба с расизма определя инициативата като незаконна. Според тях тя има за цел да шокира обществеността, за да привлече внимание.

Според белгийците създаването на сайта е вдъхновено от инициативата на холандската Партия на свободата срещу имигрантите от Централна и Източна Европа, който беше пуснат през януари и предизвика разгорещена полемика. Интернет страницата беше остро критикувана от холандски депутати и от Европарламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови