Бащата на атентатора от Манчестър членувал в ислямска бойна група против Кадафи

OFFNews 25 май 2017 в 16:23 5138 2

Салман Абеди

Бащата на извършителя на атентата в Манчестър Рамадан Абеди е членувал в някогашната организация Либийска ислямска бойна група, активна през 90-те години на миналия век, съобщи говорителят на силите за сигурност в Триполи Ахмед бен Салем, цитиран от Франс прес и БТА. 

"Да, той беше член на Либийската ислямска бойна група", която се бореше срещу режима на Муамар Кадафи, заяви говорителят.

Рамадан Абеди беше арестуван вчера в либийската столица. Ден по-рано в Либия беше арестуван и по-малкият брат на атентатора Салман Абеди - Хашем.

Преследван от режима на Кадафи, също като останалите членове на Либийската ислямска бойна група, Абеди е получил убежище във Великобритания. През 2011 г. той се е върнал в Либия, за да воюва на страната на бунтовниците срещу силите на Кадафи по време на бунта, съобщават британски медии.

След падането на режима на Кадафи Рамадан Абеди е заемал отговорен пост в дирекцията на полицията в Триполи. За момента не е ясно дали той е заемал поста и досега.

"Разследването продължава. Той е подложен на разпит от съответните служби. Не мога да съобщя повече подробности", каза говорителят.

Либийската ислямска бойна група е сформирана в Афганистан в началото на 90-те от либийци, които искали да се борят срещу съветските войски. Те останали в страната и след оттеглянето на съветските военни. Създаването на групата е обявено официално през 1995 г., с единствена цел свалянето на режима на Муамар Кадафи.

След като осуетили опит за убийство на Кадафи, силите за сигурност на диктатора започват безпощадна борба срещу групировката.

През 2004 г. ръководителят на групировката Абдел Хаким Белхадж е бил предаден на Кадафи от американското разузнаване. Няколко месеца преди бунта от 2011 г. диктаторът освободил Белхадж. Заедно с други лидери на групата, Белхадж се сражава на страната на бунтовниците и става военен ръководител на столицата. След това той се отказва от военната униформа, за да създаде партията си Ал Уатан.

Противниците на Белхадж го обвиняват, че все още води бойни действия,подобно на други членове на организацията. Твърди се още, че Белхадж има връзки с либийски ислямистки групировки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови