Австрия избира президент

OFFNews 04 декември 2016 в 09:17 5090 20

Снимка ЕПА

Двамата претенденти проф. Александър ван дер Белен и Норберт Хофер

Австрия избира днес президент.

Балотажът е между Норберт Хофер от антиимигрантската и евроскептична Партия на свободата и независимият кандидат Александер ван дер Белен, екоактивист и либерал.

Хофер определя себе си като популист, който говори от името на тези, чийто глас умишлено се неглижира. Той заявява, че ако стане президент, ще работи за промяна в ЕС по посока на неговата "децентрализация" и по-ефективна защита на националните интереси на държавите-членки. 

Бившият лидер на Зелените и професор по икономика Ван дер Белен изгради кампанията си върху обещанията да бъде президент на центъра или средната класа. Той би осигурил на Австрия приемственост, предвидимост и запазване на проевропейския курс.

Вотът повтаря балотажа през месец май. Тогава резултатите бяха касирани заради установени нередности. На 22 май Хофер беше сочен за победител, но се оказа, че Ван дер Белен печели с 31 000 гласа. Партията на Хофер оспори резултатите в съда, а Конституционният съд постанови, че партията има право и насрочи нов тур за 2 октомври. Тогава се оказа, че заради дефектно лепило пликовете с бюлетините, подадени по пощата, се отварят сами. Затова властите отложиха гласуването за 4 декември.

Имащите право на глас са 6,4 милиона души. Гласуването продължава от 8 до 17 ч. местно време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13531

20

Traqn Savov

05.12 2016 в 08:08

Професор балкански, той още един десен европейски политик загина намушкан в гърба с нож от някакъв тарамбук, ама не мога да се сетя името..

ЦРУ е платило на някой чаршаф да го колне :) после ще го оправдаят..

13531

19

Traqn Savov

05.12 2016 в 08:02

Германия когато губи войната подписва пълно подчинение на чичо сам, както и половин западна Европа подписва това споразумение.

Малко хора знаете, но златните резерви на Германия са на съхранение в Америка, а пък немският канцлер трябва да подпише американското споразумение още съставено от края на WW2 а германия няма право да има редовни войски и армия.

Така че при положение че западна Европа е под четала на чичо САМ, не виждам за каква демокрация може да се говори..

13531

17

Traqn Savov

04.12 2016 в 21:30

демагогия на демокрация!!!

77927

14

El Commandante

04.12 2016 в 11:27

Елементарно е: ако всички са от наште, аз кого ше храня по форумите,м?
Аре мисли малко деба....

77927

11

El Commandante

04.12 2016 в 10:55

Проблема е че пак требва да се търси баланс и да се отсяват нюанси на сивото, пък знаеш че ние комунделите мислим в крайности: добро/лошо, бяло/черно, Дьорд Антихриста-лошо, Владимир Владимирович: добро, Цеца: лошо, Радев: добро.
Баце-лошо, Поптодоровата лисица: още по-лошо.

И така, абе сложно е.

Избягахме от темата обаче, основния въпрос е сега дали ще работят австрийските пощи и дали в отделни части на Тирол ще има зомби апокалипсис в който мъртвите ще с енадигнат от гробовете си и ще се юрнат към избирателните секции, докарвайки по тоя начин активността до 150%, тва е основния въпрос...