Австрия иска наказания за страните, които отказват да приемат бежанци

Унгарският премиер Орбан каза, че би приел в дома си бежанци, ако това няма да окуражи други

OFFNews 12 септември 2015 в 14:59 6669 7

Полският премиер Орбан каза, че би приел в дома си бежанци, ако това няма да окуражи други

Австрийският канцлер Вернер Файман каза в интервю за германския седмичник “Шпигел”, че трябва да се помисли за санкции срещу страните от Европейския съюз, които се противопоставят на задължителните имигрантски квоти.

Той предложи на страните, които са против, да им се намаляват европейските структурни фондове, съобщават полски медии.

Полша е една от страните, които се обявиха срещу задължителните квоти. Вчера страните от Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) за пореден път отхвърлиха задължителния принцип при приемането на имигранти.

Унгарският лидер Виктор Орбан, който предизвика критики за твърдата си позиция по отношение на мигрантите, заяви за германския вестник "Билд", че би взел семейство бежанци у дома си, ако е сигурен, че това няма да окуражи други да предприемат пътуване до Европа. Орбан каза, че съпругата и децата му вече активно помагат на бежанците.

Над 170 хиляди мигранти са преминали от Сърбия в Унгария от началото на годината. Много от тях се опитват да избегнат регистрация в Унгария, защото се опасяват, че няма да могат да продължат към желаната страна или ще бъдат върнати обратно в Унгария.

Орбан заяви, че от 15 септември южната граница със Сърбия ще бъде затворена с висока ограда и мигрантите ще бъдат връщани. Орбан каза още, че тези хора не идват от военни зони, а от лагери в съседни на Сирия страни, като Ливан, Йордания и Турция.

"Хората не идват в Европа, за да живеят безопасно, а по-скоро защото искат германски или шведски живот. Условията на живот в Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия не са достатъчно добри за тях", добави Виктор Орбан.

Само за този уикенд Германия очаква 40 хил. имигранти. Това е два пъти повече от бройката желаещи да влязат в страната, в сравнение с предходната седмица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови