Австралийска алпинистка загина само на 15 минути от Еверест

OFFNews 30 май 2016 в 16:02 13763 1

Докато на 21 май 19-годишната австралийка Алиса Азар празнува успешното си изкачване на Еверест, което я превърна в  най-младата жителка на островната държава, покорила най-високата точка на земята, нейната сънародничка Мария Стридом вече е загубила живота си заради мечтания връх. 

34-годишната Стридом е финансов лектор в мелбърнския университет Монаш. Отправя се към заветните 8850 м заедно със съпруга си Робър Гропел. Двамата са вегани искат да докажат, че и хората, които се лишават от животински продукти, могат да постигнат точно толкова, ако не и повече от останалите. За целта планират да изкачат най-високите върхове на всички континенти. 

Стридом обаче не успява да стигне до Еверест. Само на 15 минути от най-високата точка на планетата я поразява височинна болест. Шерпите й дават лекарства и кислород, които помагат временно, но в крайна сметка опитната катерачка припада и не се събужда.

Докато тя слиза, нагоре по склона се изкачва съпругът й: "Попитах я "Имаш ли нещо против да продължа?" и тя отговори "Да, продължи, аз ще те изчакам тук", разказва той. В този момент върхът не изглеждал далеч. Гропел успява, но каза, че изкачването не означавало нищо за него.

"Когато изкачих Еверест, това не беше нещо специално за мен, защото тя не беше там. Просто изтичах нагоре-надолу, без това да означава нищо", казва той.

"Аз съм съпругът й, моята работа е да пазя жена си и е съвсем нормално да се виня", разказва Гропел и споделя, че все още не може да погледне нейна снимка. 

Шерпите успяват да свалят тялото на Мария Стридом до втори височинен лагер в сряда, откъдето хеликоптер го транспортира до непалската столица Катманду. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови