Австралия обяви тристепенен план за връщане към нормалния начин на живот

OFFNews 08 май 2020 в 15:17 1967 0

Австралия привежда в действие план от три стъпки за връщане към нормалния начин на живот след заради коронавирусната пандемия.

Той беше изложен днес от министър-председателя Скот Морисън и главния лекар Брендан Мърфи. Премиерът прогнозира, че третият етап ще бъде достигнат през юли, но това ще зависи от всеки щат и територия и начина, по който преминават от една стъпка към следващата. Куинсланд обяви, че ще започне да изпълнява първия етап от плана, считано от 15 май, Тасмания - на 18 май. Останалите щати още не са определили датите си.

Първата стъпка ще е подновяването на контактите между приятели и в семействата. Работата си ще започнат да подновяват бизнесът, образователните кампуси и спортни комплекси. Ограниченията за събиране на хора ще бъдат облекчени и ще се позволи: събирането на до 10 души на публични места; до петима души у дома; до 10 гости на сватба, освен двойката и водещият службата; до 20 души на погребения в закрити помещения и 30 навън. На религиозни събирания ще се позволяват до 10-има присъстващи.

Работата от вкъщи ще продължи, ако това е подходящо за служителите и работодателя им, въпреки че всички фирми трябва да разработят план за предпазване от Covid при завръщането на служителите по работните им места.

Магазините за търговия на дребно отново ще бъдат отворени и в тях ще могат да влизат до 10 души едновременно. Кафенетата и ресторантите ще могат да обслужват до 10 клиенти по едно и също време, ако се спазва разстоянието от четири квадратни метра между двама души. Фризьорските салони и бръснарите също ще могат да подновят работа, но трябва да записват контактите на клиентите си, за да може да се извърши проследяване, ако е необходимо.

Заведенията за хранене в търговските центрове няма да имат места за сядане. Затворени остават: фитнес центровете, закритите киносалони, галериите, музеите, зоологическите градини, пъбовете, клубовете, игралните зали, салоните за красота, масажните студиа, сауните, студиата за татуировки.

Първата стъпка към връщане в нормалния начин на живот включва още връщане на децата в класните стаи, на студентите - в университетите и колежите, когато това е възможно. Отварят се някои открити спортни съоръжения, където могат да спортуват до 10 души едновременно.

Държавните граници ще останат затворени за туристи, но ще се разрешат пътуванията вътре в страната. Хостелите и хотелите ще бъдат отворени.

Втора стъпка

Втората стъпка изглежда много подобно на първата, просто в повечето случаи се удвоява броят на хората, които могат да се събират. Например могат да се съберат приятелски компании от 20 души. Кафенетата и ресторантите ще могат да работят с до 20 клиенти едновременно. Сватбите и религиозните събирания също ще могат да включват до 20 посетители. При погребенията броят е 50. Отварят се салоните за красота, масажните студия и тези за татуировки. Те ще могат да работят с до 20 клиенти по едно и също време. 20 души ще могат да се включват в спорт на открито. Отварят се плувните басейни, с някои ограничения. Киносалоните, галериите, стадионите и зоологическите градини ще могат да приемат до 20 посетители. Пъбове, клубове, казина и нощни клубове ще останат затворени. По отношение на пътуването, караваните и местата за къмпинг се отварят.

Трета стъпка

Морисън заявява, че третата стъпка ще се изясни напълно, когато се премине през първите две. Но, както изглежда, тя ще позволи животът да се върне почти до нормалните си граници. Все пак няма да бъдат позволени събиранията на повече от 100 души и повече. Ресторантите, кафенетата, театрите ще бъдат отворени. За сватби и погребения ще могат да се събират до 100 души. Кафенетата и ресторантите ще трябва да спазват изискването за 4 метра разстояние между клиентите на закрито. Пъбовете, клубовете и игралните зали ще може да подновят работа. На този етап повечето работници ще се върнат в службите си - смята Морисън.

Най-големите промени ще касаят пътуванията. Кога ще бъде възобновено преминаването на държавните граници все още е рано да се каже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови