Арестуваха трети турски журналист, опълчил се на Ердоган

OFFNews 28 ноември 2015 в 15:00 3385 0

Логото на турския вестник "Хюриет", където арестуваният Ертугрул Йозкьок е коментатор

Трети турски журналист бе арестуван днес, два дни след задържането на двама негови колеги във връзка с техни материали, съобщава ДПА.

Повод за ареста е критика към турския президент Реджеп Ердоган.

Името на третия арестуван журналист е Ертугрул Йозкьок - коментатор от турския вестник "Хюриет". Той може да получи до 5 години 4 месеца затвор по обвинения за обида на президента. Арестът е провокиран от материал на Йозкьор от септември тази година със заглавие "Хей, големецо, засрами се". В него журналистът критикува Ердоган без обаче да споменава името му.

Съд в Истанбул в четвъртък обвини двама журналисти от опозиционния вестник "Република" в шпионаж, след като те разкриха, че турските тайни служби са изпращали оръжие на ислямистки бунтовници в Сирия.

Главният редактор Джан Дюндар и Ердем Гул, ръководител на редакцията в Анкара, са обвинени в шпиониране и разгласяване на държавни тайни.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе индивидуална наказателна жалба срещу Дюндар и в."Джумхуриет" на 2 юни, твърдейки, че "информацията не отговаря на фактите". Тогава той заяви, че човекът, "който е написал тази статия, ще плати тежка цена".

В петък имаше протести в Турция в подкрепа на арестуваните журналисти. Протестиращите обвиниха правителството в опит за налагане на цензура, спиране на критиката и опит за покриване на злоупотреби, които материалите на журналистите са разкривали. В Анкара полицията разгони протестиращите със сълзотворен газ и не им позволи да направят поход до редакцията на в. "Джумхуриет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови