Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Арести и оставки след скандал за корупция в молдовското правителство

OFFNews 29 май 2017 в 16:42 2260 0

Арести и оставки последваха разразилия се скандал за корупция в правителството на Молдова. 

Министърът на околната среда Валериу Мунтяну и двама негови заместници подадоха оставка, след като Либералната партия, на която са членове, се оттегли от управляващата коалиция заради ареста на нейния зам.-председател Дорин Киртоаке, заподозрян в корупция. 

Очаква се оставки да подадат още министърът на образованието Корина Фусу и вицепремиерът Георге Брега.

В края на миналата седмица либералите напуснаха управлението в протест срещу ареста на кмета на Кишинев и заместник-председател на партията Дорин Киртоаке, обвинен в злоупотреба със служебно положение при разпределянето на обществени поръчки за паркингите в столицата.

Киртоаке, който е под домашен арест, е един от седемте представители на властта и бизнесмени, задържани през последните три седмици във връзка с разследването за корупция при сключването на договорите за паркингите.

Защитници на Киртоаке твърдят, че арестът му е политически мотивиран, а не резултат от желание на властите да се борят с корупцията, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Според тях подкрепяният от Москва президент Игор Додон е в дъното на кампанията срещу либералите, искащи обединение с Румъния. 

Управляващата коалиция, която вече е двупартийна, запазва мнозинството си в 101-местния парламент, но напускането на Либералната партия крие риск от допълнителна нестабилност в страната, в която след 2015 г. три последователни правителства приключиха предсрочно мандата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews