Американски военни са разположени по сирийско-турската граница

OFFNews 28 април 2017 в 21:57 5652 1

Сирийска организация, която наблюдава войната и кюрдски активисти заявиха, че американски военни машини са били разположени в Северна Сирия по границата с Турция, няколко дни след турски въздушен удар, при който загинаха 20 бойци на подкрепяните от САЩ кюрдски сили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На публикувани от сирийски активисти снимки в интернет се вижда конвой от американски бронирани машини, преминаващ по път в района на населения пункт Дарбасия, на няколкостотин метра от границата с Турция. Имаше съобщения за боеве в тази зона в сряда между турски и кюрдски сили, ден след въздушния удар, отбелязва Асошиейтед прес.

Разполагането на силите изглежда ограничено, обяви Рами Абделрахман, директор на организацията Сирийски център за наблюдение на човешките права. Дислокацията беше потвърдена от кюрдския активист Мустафа Бали.

Полковник Джон Дориан, говорител на ръководената от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава", отказа коментар, заявявайки, че има придвижване на войски.

Командир Шарван Кобани от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН) съобщи, че американските сили ще започнат да наблюдават сирийско-турската граница след тазседмичната размяна на огън между турската армия и СЗН, предаде Ройтерс.

Мониторингът все още не е започнал, но тези сили ще докладват на висшето американско командване, каза Кобани след среща с представители на армията на САЩ в Дарбасия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови