8 ранени в антиправителствен протест в Черна гора

OFFNews 19 октомври 2015 в 07:59 2935 1

Снимка БГНЕС

Шестима полицаи и двама цивилни граждани са били ранени по време на антиправителствен протест в неделя в Подгорица, Черна гора, съобщи БГНЕС.

Полицията е използвала и сълзотворен газ срещу протеста.

Протестите са с искане за оставката на правителството на Мило Джуканович.

Леко са ранени петима служители на правоохранителните органи, един офицер е получил тежка телесна повреда, а един от участниците в протеста е бил ударен с камък в главата, който бил предназначен за полицията. Леки наранявания е получила редакторка в местния телевизионен канал Pink M, след като сградата на редакцията, в която е работила в този момент, е бе замеряна с камъни.

36-годишен жител на Подгорица е арестуван.

Местните медии съобщават, че полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Тази информация не беше потвърдена официално.

Медиите съобщават също, че няколко хиляди души са участвали в протеста.

Опозицията в страната иска оставката на правителството и сформирането на преходен кабинет заради социално-икономическата ситуация в страната.

Полиция попречи на протестиращите да стигнат до сградата на парламента в Подгорица в нощта срещу неделя. При сблъсъците пострада депутатът Небойша Медойевич и заместник-председателят на Народното събрание Бранко Радулович. Те са с леки наранявания. Центърът на града бе блокиран, а десетки витрини на магазини бяха унищожени. Привържениците на Демократичния фронт се опитаха да пробият полицейски кордон около парламента, но силите на реда използваха сълзотворен газ и изтласкаха демонстрантите. Полицията блокира достъпа до всички държавни институции в града. След сблъсъците демонстрантите се събраха пред централата на партията Нова сръбска демокрация, където нейният лидер Бранко Радулович призова привържениците да се съберат в неделя вечерта в центъра на Подгорица. В събота сутринта черногорската полиция разби палатковия лагер на протестиращи пред сградата на парламента от 20 дни. Действията на полицията бяха осъдени от всички опозиционни политически партии, както и от сръбската църква в Черна гора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови