50% от Алепо го няма (снимки)

OFFNews 18 декември 2016 в 20:25 7889 4

Над 50 процента от инфраструктурата и сградите в Алепо са частично или напълно разрушени. Най-голямо е разрушението в източната част на града, където бяха най-интензивните бомбардировки срещу бунтовниците.

Сирийският режим е на път да си върне последния район, който все още е в ръцете на бунтовниците чрез интензивни бомбардировки и няколко последователни офанзиви срещу източните квартали, контролирани от опозицията от 2012 г. Бунтовниците от своя страна изстреляха снаряди срещу правителствените квартали.

"Според предварителната оценка пораженията в целия град са над 50 на сто", заяви пред АФП, цитирано от БТА - администраторът на Алепо Надим Рахмун.

"Точната оценка ще бъде възможна едва след като огледаме всички квартали", допълни той, като подчерта, че 50 процента е оптимистична прогноза за разрушенията.

Предварителната оценка включва източните квартали, превзети от армията. "Над 70 процента от инфраструктурите" в тези квартали са частично или напълно разрушени, изтъкна Рахмун.

"Щетите по сградите, администрациите и училищата са различни в зависимост от районите. В някои квартали пораженията са над 70 процента, а в други - 50 на сто", уточни администраторът на града. Той отбеляза, че има значителни щети и в търговските райони на стария град, които трудно могат да се оценят, тъй като според него историческото и културно наследство на Алепо е безценно.

ЮНЕСКО вписа през 2013 г. стария град в списъка на обекти от световното наследство в опасност. В продължение на четири години кварталът беше една от основните фронтови линии на града.

Минарето от ХІ век на прочутата Омаядската джамия рухна по време на ожесточени сражения през април 2013 г.

Цитаделата, шедьовър на ислямската военна архитектура от Средновековието, изгуби част от внушителните си бойници.

Евакуацията на хората се извършва поетапно заради рисковете от нападения. Още поне 30 000 цивилни са в града. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!