2,5 млн. гласа в турския референдум може да са манипулирани, обявиха наблюдатели

OFFNews 18 април 2017 в 13:03 2669 4

2,5 млн. гласа в турския референдум може да са били манипулирани, съобщи Алев Корун от наблюдателската мисия на Съвета на Европа пред австрийското радио ORF, цитиран от "Ройтерс".

51,4% от турците гласуваха в полза на трансфомирането на страната в президентска република срещу 48,6 на сто - против. Минималната преднина е в рамките на малко над 1,3 млн. гласа. 

Международните наблюдатели обявиха, че референдумът е бил несправедлив заради държавната подкрепа за кампанията за "да", арестите на журналисти и затварянето на опозиционни медии.

Според наблюдателите е имало и нарушения при същинското гласуване. Като пример те посочват в нарушение на закона изборна комисия е решила да приема пликове с бюлетини без печат. Двама наблюдатели пък не са били допуснати до изборни секции в Диарбекир. 

Критики относно провеждането на референдума отправи и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Оттам обявиха, че двете страни не са имали равни възможности и гласоподавателите не са били снабдени с безпристрастна информация за ключови моменти на реформата. Освен това граждански организации не са били допуснати за участие в кампанията. 

Наблюдателите подчертават още, че въведеното извънредно положение в страната след неуспешния опит за преврат е нарушило основни свободи и демократичния процес. Те допълват, че за всички предложени поправки в Конституцията е гласувано едновременно, като текстовете не са присъствали в бюлетината.

По думите им държавни служители публично са приравнявали гласуването с "не" с подкрепа за терористи, а активисти от опозицията са ставали жертва на нападения.

Президентът Реджеп Ердоган отхвърли обвиненията на наблюдателите и им каза "да си знаят мястото".

В същото време основната опозиционна партия в Турция обяви, че ще поиска официално Върховният избирателен съвет да отмени резултата от референдума.

В изявление на Републиканската народна партия (РНП) се казва, че заместник-председателят Бюлент Тезджан ще внесе искането по-късно в следобедните часове, посочва AFP.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!