130 нови удара в ивицата Газа нанесе Израел

Вероника Шербанова 16 ноември 2012 в 08:34 2169 2

Атаки в ивицата Газа, Снимка: Reuters
Атаки в ивицата Газа, Снимка: Reuters

130 удара в ивицата Газа е извършила израелската авиация през изминалата нощ, съобщиха световните агенции. При атаките са загинали 22 души.

Ракетите са изстреляни на 70 км северно от Газа в посока Тел Авив. Загинали са 19 палестинци и трима израелци. Ранени са 235 души. 

На границата с ивицата Газа са разположени около 30 000 души пехотни и танкови подразделения, но засега няма издадена заповед за сухопътна атака.

При въздушна атака на израелската армия в сряда беше убит ръководителят на военното крило на движението „Хамас“ Ахмед Джабари.

Убийството му предизвика размяна на ракетни удари между Израел и „Хамаз“.

При атаката смъртта си намериха 11 палестинци, а други над 100 души бяха ранени.

Основна цел на тези атаки е унищожаването на военни складове, които се намират в близост до детски градини и джамии.

От началото на операцията, наречена "Облачна кула", са нанесени 466 удара. 

Израел обяви, че военната офанзива ще бъде прекратена за три часа днес по време на посещението на египетския премиер в палестинския анклав.

САЩ, Франция и Великобритания се обявиха против атаките. Външният министър Николай Младенов обяви в четвъртък, че България също осъжда ракетния обстрел от ивицата Газа.

Подобни действия представляват грубо нарушение на международното право и са абсолютно неприемливи. Израелските граждани имат право да живеят спокойно и без страх за живота си. Призоваваме “Хамас” и другите въоръжени групировки в Газа да прекратят атаките незабавно, заяви Младенов.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!