10 арабски страни подкрепиха САЩ срещу „Ислямска държава“, Турция отказа

OFFNews 11 септември 2014 в 22:14 3223 6

Джон Кери

Десет арабски страни подкрепят САЩ в борбата срещу джихадистите от „Ислямска държава“. Това стана ясно след среща на представители на арабски държави с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Джеда.

Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Катар, Оман, Египет, Ирак, Йордания, Ливан и САЩ обявиха, че ще са единни срещу заплахата, която създава за региона и света тероризмът във всичките си форми, в това число и „Ислямска държава“, става ясно от заключителната декларация от срещата.

Към страните не се включва Турция, чийто представител също присъства на срещата в Джеда.

Борбата срещу „Ислямска държава“ ще включи спирането на потока от бойци, които минават през съседни страни, блокиране на финансирането на ИДИЛ и изправянето на членовете й пред съда.

Арабските държави ще трябва да оказват и хуманитарна помощ на пострадалите от джихадистите общности, да помагат на страните, които са под заплахата от ИДИЛ и при необходимост да се присъединят към многобройните аспекти на една координирана военна кампания срещу „Ислямска държава“.

Решението на арабските страни идва ден, след като американският президент Барак Обама обяви мащабна въздушна офанзива срещу джихадистите в Ирак и Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови