Имало едно време ... библиотека

Владимир Йончев 26 август 2013 в 14:19 3578 0

Vintage Party в Swing Club
Vintage Party в Swing Club

Автор: Марта Воева

За втори път тази година Smugglers Swing Club прави своето Vintage Garden party, посветено на пин ъп стилът и културата. Всеки месец по едно, в събота следобед. Мястото на това бягство от политическото лято което прекарва София е зад Народната билиотека. Вървейки по алеята надолу покрай поляната бавно все повече човек се пренася някъде другаде, например през 30/40те.

Пин-ъп момичетата са модели, актриси, познати още от едно време. За пръв път са наречени така в Англия през 1941 г. Наречени са pin-up тъй като са изобразени главно върху картички или календари, “закачени” на стената. Пин-ъп момичетата са считани за секс-символи, защото олицетворяват женствеността на жената, естествеността и и превръщат недостатъците и (ако има такива ) в преимущества. Пин-ъпът е вид стил и разбиране на жените по онова време. Със своето по-разкрепостено поведение, те изразяват силата на една жена да обезоръжи всеки мъж.В същото време по никакъв начин не бихме ги нарекли “леки жени”, защото те притежават огромно самоуважение и не се отдават лесно. Едно от най-известните пин-ъп момиче още в началото на пин-ъп епохата е Бети Грабъл.

Надолу по алеята за библиотеката под топлите слънчеви лъчи имаше различни будки наредени една до друга всичките с всякакви съкровища в същия стил както и събитието, даже и сладкишите. Освен, че могат да си купят различна дрешка pin up стил дамите могат и да си направят прическа и грим. Пин-ъп стилът се характеризира с типични такива.Тънка очна линия, яркочервени устни, подвит навътре бретон, цветни кърпи за глава и съблазнителни форми, като мацки извадени американските картички и постери от 30-те и 40-те години. В последно време много нашумя този стил. Може би едно най- известните пин ъп момичета сега е моделът Дита фон Тийз, която от години не изневерява на този стил.

И така, вече с готова визия отиват да си вземат коктейл и сладкиш, за да се престрашат да се включат в уроците по суинг, които се състояха в центъра на алеята. От страни, на поляната едно до друго са наредени различни пикник одеяла и на тях са насядали малки и големи усмихнати хора. Всички до един излезли като от някой едновремешен гангстерски филм. Та ако въпросната дама не се престраши да потанцува, винаги може да седне на поляната и да се забавлява и там. Цялото събитие е под звуците на рокабили и суинг, което допринaся филма да е пълен.

Страшно е приятно това събитие. Емоцията и енергията са много свежи, разведряващи. Сякаш за момент грижите ти отиват някъде далеч например при политиката и си тръгва и напрежението в което плуват повечето хора в ежедневието си, като пречистване и зареждане с хубави емоции. Даже малките деца, които постоянно тичат насам натам и пищят, не дразнят никой. Спорно е обаче дали в това няма пръст и някое друго питие.

Докато емоциите ви са още свежи, ви съобщаваме и датата на трети опит за преобразяване на столичните паркове! Следващото Vintage Garden Party и последно за летния сезон, ще се състои на 14 септември (събота). Мястото и часът(15:00) са същите!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови