Затворник спасява с бъбрек футболна легенда

Димитър Андреев 03 ноември 2016 в 20:38 15144 0

Шанс за живот се появи пред 36-годишния бивш хърватски национал Иван Класнич, който се нуждае от спешна трансплантация на бъбрек.

Затворникът Семир Донко от Дубровник предложи да му стане донор, като не иска нищо в замяна - нито пари, нито съдействие да бъде помилван. Донко се намира зад решетките за редица престъпления като кражби, но сърцето му е останало чувствително. Той е написал писма до институциите със съдействието на своя адвокат и чака отговорът им.

"Семир има да излежава още четири години в затвора, след което ще бъде свободен човек. Докога - това зависи от него. Писа ми, че е трогнат от историята на Класнич и иска да помогне, като не поставя никакви условия. Сега всичко е в ръцете на роднините на Класнич и лекарите, които трябва да преценят дали е съвместим", казва адвокатът на Донко Милко Крижанович.

Самият Класнич научи за инициативата от журналистите. В момента той живее в Германия. "Нека ме потърси", казва футболистът пред "Ютарни лист".

Класнич научава преди 10 години, че бъбреците му не функционират. Майка му става първият му донор, но тялото на футболиста отхвърля новия орган. Следва нова трансплантация, като донор този път става баща му. Този път операцията е успешна. Сега обаче той се нуждае от нов.

Брат му Йосип е готов да дари бъбрек, но трансплантацията е невъзможна, тъй като Класнич вече не може да приема органи от други членове на семейството.

В Германия не е разрешена трансплантацията на органи от непознати освен в изключителни случаи. Шансът за Класнич е да се надява на бъбрек от починал. Списъкът на чакащите е дълъг и се чака по около шест години. Ако авантюрата със затворника Донко се осъществи, то футболистът ще получи шанс за нормален живот преди изминаването на това време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови