Световното по шахмат остава в Техеран

OFFNEWS 27 октомври 2016 в 18:17 5051 1

Световното първенство по шахмат за жени през 2017 г. ще остане в иранската столица Техеран, независимо от протестите и заплахите за бойкот заради правилото жените да бъдат със забрадки, както повеляват местните закони и традиции.

Президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов заяви, че в организацията не се обсъжда дори хипотетично вариант за преместването на шампионата в друга страна.

Американката от грузински произход Нази Паикидзе-Барнс вече обяви, че няма да участва в знак на протест срещу задължението да играе забулена и обвини ФИДЕ, че поощрява страни, които дискриминират жените.

"Всяка от 187-те страни членки на ФИДЕ има право да организира световни първенства. Не можем да отнемем това право на Иран.

Страната си има свои традиции и обичаи, които трябва да бъдат спазвани. ФИДЕ смята, че тези закони трябва да се уважават и участничките да им се подчинят.

Световното първенство ще се проведе в Техеран, където подготовката върви с пълен ход. Убеден съм, че ще станем свидетели на едно от най-добрите световни първенства", казва Илюмжинов пред агенция Tasnim.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови