Страхуваха се от терористи, нападнаха ги руски хулигани

Драго Панков 13 юни 2016 в 17:47 15130 12

Западната преса коментира сбиванията между английски и руски фенове, които засенчиха с тъмните си и кървави цветове съботния мач между Англия и Русия в Марсилия.

Очевидци твърдят, че „това беше засада” от страна на руските ултраси. Изданията посочват като основни причини за стълкновенията „рехавите кордони на стюардите” и неподготвеността на полицията, която не е взела превантивни мерки, защото „когато летят бутилки, вече е късно да се реагира”. Евентуално отстраняване на Сборная от Евро 2016 ще бъде доказателство за съществуването на заговор против Русия, отбелязват някои от коментаторите.

„Английските фенове разказаха, че хулиганската атака по време на мача Англия – Русия, е започнала след изстреляната сигнална ракета над терена”. Все още не е ясно как на стадиона е бил внесен пистолетът или устройството, с което тя е изстреляна, пишат репортерите на лондонския The Times, в статия описваща многочасовия масов бой в историческия център на Марсилия.

В третия ден на безредиците пострадаха десетки английски фенове, от които шестима – сериозно. Двама се оказаха в критично състояние, което по-късно бе стабилизирано.

Вчера руските хулигани злорадстваха по повод успешното режисиране на серията от нападения, пише изданието. „Няколко минути по-късно [след пускането на ракетата] голяма група руснаци се прехвърли в сектора, предназначен за неутралната публика, в който имаше много зрители с фланелки на Англия. Нападнатите запалянковци започват панически да бягат и част от тях прескачат загражденията, страхувайки се от връхлетелите ги хулигани”, разказват авторите на репортажа. Изданието отбелязва „рехавите кордони на стюардите” и цитират свидетели, които твърдят, че „това е била засада”.

Разбира се, не всички английски фенове са невинни. Съобщава се, че техни групички три дни се напивали из центъра на града и провокирали следящите ги униформени полицаи.

„Веднага след стълкновенията в Марсилия руските медии са намерили експерти, опитващи се да осмислят този взрив на насилие. Един от тях е Александър Шпригин, който оглавява Общоруското обединение на футболните фенове, който бил предсказал боят на марсилското пристанище, пише в статията си Пиер Аврил от френския Le Figaro. Според Шпригин, това било в резултат на присъствието на 150 000 британци срещу едва 15 000 руснаци.

„В Москва познавачите на футбола, в който хулиганството се утвърди през последните две десетилетия, не са изненадани” – отбелязва журналистът, който напомня, че в съветските години жестокостта на ултрасите е била контролирана и мачкана от милицията и съответните подразделения на ОМОН и КГБ, но след разпада на СССР тя излиза на повърхността.

„За едни от най-жестоките се смятат ултрасите на московските Спартак и ЦСКА, чиято агресивност често приема националистическа и расистка форма”, пише Пиер Аврил.

„След антиправителствените демонстрации от 2011 г. някои от руските футболни хулигани са били привлечени (и срещу заплащане) в прокремълските движения (като „Наши”), за да потискат опозиционерите”, допълва Аврил. „Предполага се, че стремежа към насилието все пак надделява, защото руски и полски хулигани си устройвали ритуални сбивания на неутрална територия”.

„Руският министър на спорта призна, че някои от руските футболни запалянковци са опозорили родината, но заяви, че безредиците от събота, не правят Русия недостойна да организира Световното през 2018 г.”, пише Шон Уокър в The Guardian.

“В събота УЕФА предупреди руските и английските фенове, че отборите им могат да се окажат извън борда на Евро 2016 и откри дисциплинарно дело по повод поведението на ултрасите на Сборная. Англия избегна подобна мярка, защото нейните фенове са участвали в безредици извън пределите на стадионите, пояснява вестникът.

В отговор на въпрос, как случилото се ще се отрази през 2018 г., министър Мутко отговори: „Каква връзка има тук със Световното през 2018 г.?

В началото Мутко твърдеше, че мащабите на сбиванията се преувеличават. „След това той призна, че тези сцени са неприемливи и определи откритото дисциплинарно производство на УЕФА като „нормална процедура”, се казва в статията.

„Русия често заявява, че обвиненията в допинг, корупция и на други нямащи място в спорта практики, са част от „информационната война”, която Западът води срещу нея и е възможно да заложи именно на тази карта, ако бъде сурово наказана за безредиците в Марсилия”. 

Стратегията на французите по предотвратяването на стълкновенията между феновете се провали, пише Ларс Шпанагел в немския Die Zeit.

Френската полиция се намеси едва няколко минути след началото на боя, използвайки палки, шумови гранати и сълзотворен газ. Подобна стратегия на охрана е изначално обречена на провал. „Други страни, включително Англия и Германия, отдавна залагат на сътрудничеството с фенските организации. Френската полиция отхвърли подобна възможност в навечерието на турнира и се отказа от помощта на своите колеги зад граница. Зле подготвени се оказаха не само полицаите – в баровете и заведенията алкохолът масово се продаваше в стъклени бутилки, а не в пластмасови”, се казва още в статията.

Мерките за противодействие на терористическата заплаха, като засиления контрол и полицейското присъствие, не работят като превантивни мерки против агресията на футболните хулигани.

Без съмнение полицията е длъжна да реагира на подобни провокации бързо, силно и точно. Но да се реагира, когато вече летят бутилките, е късно, допълва авторът.

„Последното средство би било изключването на Русия от по-нататъшно участие в турнира и такава мярка УЕФА не изважда от сметките си. Тази мярка обаче няма да попречи на хулиганите. За руските националисти – футболните фенове от Марсилия също споделят тази идеология – отстраняването на отбора им от Евро 2016 ще стане поредното доказателство за съществуването на заговор на Запада против Русия”, завършва статията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

12

ОФчар

14.06 2016 в 13:10

Шимел, о мъжествений, о ти, не разбра ли, че не ти е мястото у тоа офчи сайт. Под нивото ти сме, о красивий и о умний, о ти.
Аде бягай в брадва.бг или в пик

77927

11

El Commandante

14.06 2016 в 11:06

Нда...следват традиционните погроми на кафета и сблъсъци с полицията на английските фенове, които обаче са си ОК и в реда на нещата,защото Англия е братска страна,ахахаха, французите са мизерна пасмина....

12005

10

Френската полиция с подкрепата на жандармерия и спецчасти са блокирали автобус с руски фенове в Кан. Правят пълен тараш. Вече са обявили за депортация ДВЕ РУСКИНИ от автобуса. Сигурно с обвинения в тероризъм... Дали това не са участнички от парада на 9-ти май в Москва? Последно: Всички руски фенове, цялата официална група на Russian Union of Supporters ще бъдат депортирани от Франция! https://www.youtube.com/watch?v=4x5agXmef44

77927

9

El Commandante

14.06 2016 в 10:19

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/13/07/352E041800000578-3638095-image-m-3_1465800793363.jpg

И тва са феновете на безобидния Кубан, сметайте за кво иде реч при "Конете" и "Месото"....

77927

7

El Commandante

13.06 2016 в 23:27

Ахаха Санде къде си бе комик...па те железната завеса откога се опитват да я пускат ама курец бате, Меркел вика че имало частни интереси,които диктуват у завесата да има дупка за тръбата,ахаха....

11195

6

О_Сандо

13.06 2016 в 23:09

до ба4у кУ-кУ... тъй, тъй... сбъркана си е френската полиция!... хал хабер си няма за какво Служат ХРАСТИТЕ! (онея "храсти", деее... на ул. Ханко Брат, в задния двор...)

хахахахахахахаха

11195

5

О_Сандо

13.06 2016 в 23:03

хахахахахахахаха

... тоооо, Ел коМедианте никога няма да обЕсни защо спусканетона Новата-стара Железна З(н)авеска е Въпрос на Броени Дни!

хахахахахахахахахаха

*вертить и кружиться... а жоб всегда позадииии(поза: раком!)
;)

8359

4

ОФчар

13.06 2016 в 18:47

"отстраняването на отбора им от Евро 2016 ще стане поредното доказателство за съществуването на заговор на Запада против Русия"

Е дай да ги оставим да правят каквото искат, за да не кажат така.
Я марш!

Шимел, пази си д-то от джихадитата, че мноо шъ съ смеем...

77927

3

El Commandante

13.06 2016 в 18:39

За пореден път се оливате и за пореден път съдбата ще ви затвори устите.
Изобщо нема да се учуда ако тея дни джихадитата гръмнат некой пак или стане некой сакатлък между други агитки.
Ама тогава ви обещавам че аз ше се смея много...