Спортният министър иска университетите да имат професионални отбори

OFFNews 19 март 2015 в 22:02 3192 0

„Университетите да имат право да създават собствени клубове, които да бъдат допуснати до участие в професионалните първенства. За целта ВУЗ-овете трябва да получат право да финансират спортни клубове“.

Това предложи спортният министър Красен Кралев на среща в НСА с ректори на ВУЗ-ове и депутати от комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. 

За да може това да се случи ще трябва да се направи поправка в закона за висшето образование, защото в момента университетите нямат право да финансират друго юридическо лице, каквито са спортните клубове.

"С изменението тази пречка ще отпадне. Така, спортният клуб, регистриран и финансиран от университета Х, ще може да се изправи в първенство дори срещу отбори като „Левски“ и ЦСКА", обясни Кралев.

Според министъра с бюджет от 150 000 лева университетите ще могат да участват в професионалното първенство по волейбол, а с 200 000 лева ще участват в това баскетбола. С 50 хиляди лева може да се издържа "прекрасен отбор по лека атлетика".

Ще трябва да се направи промяна и в закон за спорта, където да се запише, че спортните клубове, освен от физически лица, могат да се регистрират и с участието на Висши учебни заведения.

Така университетът Х, ако иска да представи добра програма, той ще си направи професионален отбор, който да участва във вътрешните ни първенства, обясни Кралев.

Експерти коментираха, че ако поправката в закона за висшето образование мине, това ще даде възможност ВУЗ-овете да „спасят“ закъсали финансово отбори.

По време на срещата Кралев коментира и състоянието на спортните бази и изтъкна, че спортната инфраструктура е приоритет за министерството.

На исканията на ректорите за подобряване на спортните съоръжения на университетите, Кралев отговор, че по-същественият проблем не са толкова базите, колкото липсата на добри мениджъри, които да им осигурят заетост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови