Шампионка от Норвегия ли е новата Мис Допинг?

OFFNews 30 октомври 2016 в 08:20 18715 1

Олимпийската и седемкратна световна шампионка по ски бягане от Норвегия Тереза Йохауг може да претендира за най-красивата спортистка, хващана с допинг.

Чаровната блондинка стана жертва на мащабна акция срещу норвежките състезатели по биатлон и ски бягане през лятото. Тя беше временно дисквалифицирана за два месеца, като санкцията изтича на 18 декември. Дали ще бъде удължена зависи от изслушването на Йохауг, но по-всичко личи, че в Международната федерация ще имат милост.

Официално тя беше наказана, след като в пробите й беше открито наличие на забранения препарат клостебол. Веществото се е съдържало в слънцезащитен балсам за устни, който и е бил даден от лекаря на националния отбор Фредрик Бендиксен и тя го е използвала по време на тренировъчен лагер в Италия в края на август и началото на септември.

Бендиксен подаде оставка след скандала, местните ръководители на федерация и антидопингови власти защитиха Йохауг, като хвърлиха вината на доктора. Международната федерация публикува на своя сайт норвежките оправдания, което подсказва, че ще се подходи със симпатия към Йохауг. Ако се приложи цялата строгост на правилата то красавицата ще трябва да пропусне 4 години, което на практика означава край на кариерата, защото в момента е на 28, а на 32 едва ли е най-подходящата възраст да започва отначало.

"Животът ми се преобърна за минута. Сезонът ми е провален напълно. Обидена съм от това, че хората не ми вярват за балсама за устни. Това е самата истина", коментира самата Йохауг, която не е първата спортистка, която обвинява козметиката за положителна проба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови