Сексимволът на фехтовката с престижна награда

Димитър Андреев 19 декември 2016 в 14:43 11310 1

Руският сесксимвол на фехтовката Яна Егорян получи престижна награда на церемония в Москва.

Двукратната олимпийска шампионка на сабя от Рио де Жанейро беше избрана за победител "Гордостта на Русия", приз, който може да се сравнява с нашата "Спортист на годината".

Изборът на Егорян е заслужен, но и доста объркващ. За нея претендират още Грузия и Армения. В профила си във Фейсбук тя е написала, че е от Тбилиси, Грузия. В Армения пък твърдят, че Яна е родена в Ереван.

Каквато и да е истината, Егорян дължи всичко в спорта на Русия. Семейството й се мести в град Химки, когато тя е шестгодишна. Там започва да се занимава с фехтовка под ръководството на треньора Сергей Сьомин, а след това работи и с Елена Жемаева. На финала в Рио 22-годишната Егорян победи сънародничката си и действаща световна шампионка София Великая с 15:14 туша в драматичен финал за историята.

"Да не мислите, че животът ми бил лесен. Чистила съм, за да изкарам за хляб. Хората трябва да знаят, че дори и животът и да не е гладък, всичко е в собствените им ръце и всеки може да стане шампион. За успех във фехтовката са нужни и актьорски качества. Те са по-важни дори от хранителния режим, който аз не спазвам. Ако се събудя в три часа отивам до хладилника и ям. От това получавам голямо удоволствие", коментира Егорян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови