Руските власти признаха за съществуването на допингова програма

OFFNews 28 декември 2016 в 12:00 5837 6

Руските власти признаха за първи път за съществуването на допингова програма, която е засегнала някои от най-големите руски спортисти, пише Би Би Си.

Доклад от 9 декември признава, че повече от 1000 руснаци са се възползвали от допинг под прикритие между 2011 и 2015 г.

Пред в. "New York Times" официални представители на руските власти признават, че е имало такава програма, но отричат тя да е била финансирана от държавата. Имало "конспирация" на ниво институции, твърди Анна Анцелович, директор на руската антидопингова агенция.

Часове след излизането на публикацията руска депутатка я опроверга и заяви, че в Русия има единични случаи на употреба на допинг от спортисти, но не и допингова програма.

Виталий Смирнов, 81-годишният ръководител на агенцията по съветско време, натоварен от президента Владимир Путин със задачата да реформира антидопинговата система, казва пред "New York Times": "Не искам да говоря за хората, които са отговорни. От моя гледна точка, като бивш министър на спорта и президент на олимпийския комитет, мога да кажа, че ние направихме много грешки".

През юли разследване, водено от Световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че руското спортно министерство е "насочвало, контролирало и управлявало" манипулирало пробите с урина на атлетите.

Втори доклад на WADA излезе със заключението, че през 2012 г., по време на Олимпийските игри в Лондон, е имало корупция на безпрецедентно високо ниво и че отново пробите на руските атлети са били манипулирани, пречиствали са ги с помощта на кафе и сол. Същото се е случвало и през 2014-а, и през 2013 г.

Русия спечели 72 медала на Игрите в Лондон, 21 от които бяха златни. 33 бяха медалите в Сочи, 13 от тях бяха златни.

Досега руските власти отричаха за съществуването на допингова програма.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови