Разколници в шахмата зад Кралев: България не значи нищо за Топалов

И депутати от БСП намесени от съперниците на световния шампион

ОFFNews 24 април 2017 в 12:30 3557 0

От българските шахматни клубове застанаха на амбразурата в защита на бившия спортен министър Красен Кралев в спора му с Веселин Топалов. Както е известно, световният ни шампион нападна настоящия депутат от ГЕРБ и го даде на прокурор.

Причината е в 13 милиона лева, които държавата отписа с решението да вземе базите от фалиращия тогава ЦСКА. Според Топалов това е провалило оздравяването на 31-кратните шампиони.

Та въпросните шахматни клубове се обединяват в нова организация – Български шахматен съюз, който се разграничава от Българска федерация шахмат. Ето част от декларацията:

"Изненадани сме от "сигнала" на Веселин Топалов до Прокуратурата срещу бившия министър", се казва в декларацията, която допълва: "На човек като Топалов, който три пъти е напускал националния отбор на България, по време на Олимпиада и Европейски първенства, човек за когото България не значи нищо, не може да се вярва".

Българският шахмат изживява най-тежките години от времето на своето създаване. В резултат на безотговорни действия на ръководството на Българската федерация по шахмат начело със Силвио Данаилов и група верни послушници, присвоило огромни суми и компрометирало родния шахмат, България изчезна от шахматната карта на Европа, а българските шахматисти са лишени от възможността да защитават честта на своята родина и са принудени да участват в международните състезания под флага на Европейския шахматен съюз.

Шахматистите и шахматните деятели са разединени. Всички са запознати с финансовите злоупотреби на ръководството на федерацията, но малцина се осмеляват да нададат глас, защото се страхуват за последиците, защото открито са заплашвани. Страхът им не е без основание. В ръководството на БФ Шахмат има двама народни представители от БСП", се казва в декларацията, подписана от Георги Павлов, шеф на организацията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови