Почина Иван Абаджиев

OFFNews 25 март 2017 в 08:27 23591 5

На 85 години тази нощ е починал Иван Абаджиев. Новината съобщи на профила си Златан Ванев, възпитаник на великия треньор по щанги. Споделиха я още неколцина известни имена в този спорт.

От известно време Папата на вдигането на тежести живееше  при дъщеря си в Германия. Той не се чувстваше добре.

"Почивай в мир, Старши", написа рано тази сутрин Златан.

Абаджиев претърпял операция в края на февруари. Тогава се чул и със Златан последно.

"За съжаление, великият Иван Абаджиев е починал. Така е", потвърди по телефона пред OFFNews Златан Ванев, двукратен световен шампион от прочутата шуменска школа, "Той никога не се оплакваше, не го направи и в последните си часове. Когато го питаха как е със здравето, винаги отговаряше, че е добре.

А имаше случай, когато му стана зле в залата, лекарите го поеха веднага и му забраниха да става един месец от леглото. Той ми звънна на другия ден да го взема с колата и да го откарам в залата. Лежеше на едно бюро и ни гледаше как тренираме. За такъв човек говорим", каза Ванев.

"За мен е втори баща, един от най-великите хора за всички времена. Не знам как някои се обърнаха срещу него! Та той ни направи хора и шампиони. Без Иван Абаджиев никой никога нямаше да е чул за нас.

Имаше си своята теория, че организмът може да се нагажда към всичко. Да, учеше ни, че спортът е огромно лишение. Трябваше да забравим за дискотеки, младежки веселби. Но това е пътят за всеки голям шампион. Самият Иван Абаджиев беше такъв. Бог да го прости, отиде си много хубав човек", завърши Ванев.

За едни е Папата, други го изхвърлиха от родните щанги

Иван Абаджиев е роден на 12 февруари 1932 г. в град Нови пазар. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. В тази категория участва на световното първенство в Мюнхен през 1955 г. През същата година завършва Висшия институт за физическа култура (днес Национална спортна академия). На световното първенство в Техеран извоюва сребърен медал (1957). Последното му състезание е на Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г.

От 1969 г. е треньор на националния отбор, който води близо 30 години с известни прекъсвания. Първият му успех е на европейското първенство във Варшава през 1969 г., като отборът завоюва два златни медала. Въвежда двуразовите тренировки, които са негов патент. Също и системата на триразовите тренировки, съчетани с адаптация на организма и възстановяване. Специализира щангистите и изисква извършването на огромен обем работа.

На Летните олимпийски игри в Мюнхен българските щангисти печелят първите си олимпийски медали - три златни и три сребърни, като с 38 точки са отборни първенци. През годините отборът се сдобива с 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиона.

През 1990 г. избран за народен представител във 7 Велико Народно събрание, което напуска в същата година по своя молба.

Неговите методи срещат нескрита опозиция, като често е обвиняван в използване на допинг и стероиди. В последна сметка е изолиран от българската тежка атлетика. От този момент тя е в незавидно състояние.

Приет е в САЩ и работи като треньор в град Денвил, Илинойс заедно със сребърния медалист от Летните олимпийски игри в Мюнхен Александър Крайчев. Треньор в „Академия за шампиони“ (Сан Франциско). Издадена е негова книга за щангите. В САЩ продължават да прилагат неговата методика на тренировки.

Получава високи държавни награди. Доктор хонориус кауза на Националната спортна академия. Обявен е шест пъти за най-добър треньор на България, а през 2001 г. е обявен за треньор на страната на ХХ век.

Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести Готфрид Шодел с възхищение казва за него: „Стана ясно - родил се е треньорът на света!“.

През 2013 г. е удостоен с орден „Стара планина“, I степен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10910

5

1Sion1

25.03 2017 в 20:54

Един от малкото велики българи ни напусна.Почивай в мир!

7506

3

Почивай в мир!
Един от малкото които наистина направиха нещо за България.
Тогава времената бяха такива и едва ли е имал кой знае какъв избор, но той даде всичко от себе си.

13273

2

Владимир Йончев

25.03 2017 в 09:08

А ако някога сте се чудели защо никога не намирате агент Димитър в нашия сайт, точно Иван Абаджиев е причината. Най-грозната история, която си спомням от детството си.
Почивай в мир!

77927

1

El Commandante

25.03 2017 в 08:52

R.I.P.


Велик човек, направил за България повече от всичките сегашни поплювковци накуп.