МОК заплаши Токио, японски голф клуб не пуска жени

Оffnews 02 март 2017 в 16:34 3780 1

МОК заплаши Токио, че ще смени домакинството на турнира по голф на Олимпиадата през 2020 година, ако на игрището на бъдат допуснати жени. Причината е в  Kasumigaseki Country Club, който не приема дами за свои членове. Голфъри от женски пол освен това нямат право да играят в неделя.

"Уважавам решението на един частен клуб, но и нашата позиция е ясна. Ще има състезание само на място без дискриминация", каза вицепрезидентът на МОК Джон Коутс. Той се надява, че домакините ще отстъпят, а няма да търсят друг клуб.

Kasumigaseki е игрището, приело най-много елитни състезания сравнение с всяко друго в Япония. Членството там струва 57 000 паунда на година, а срещу още 28 000 ставаш пълноправен член.

През февруари клубният президент Киичи Кимура определи като "дразнеща" забележката на МОК, след като вътрешна дискусия между членовете не даде резултат.

"Ние се съгласихме да домакинстваме по тяхна молба, но не сме правили сделка", каза той. Японският олимпийски комитет предложи друго игрище, явно избягвайки конфликти с баровците.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови