Как африкански момчета станаха част от "футболен трафик" в Азия

OFFNews 21 юли 2015 в 15:22 4223 0

Снимка: BBC

Седемнайсет 14-годишни африкански футболисти са взети във футболна академия в Азия през февруари и са принудени да подпишат договори. Футболните им кариери там обаче се оказват много далеч от това, което са си представяли, пише Би Би Си в разследване, което разкрива как децата са станали жертви на трафик.

Непълнолетни африкански момчета от Либерия са били част от професионалния отбор от първенството на Лаос Чампасак Юнайтед.

Снимка: BBC

Клубът е открит съвсем скоро - през настоящата 2015 г., а 17-те либерийски момчета подписали договорите си с него през февруари тази година, въпреки че правилата на ФИФА забраняват сключването на договори с играчи под 18-годишна възраст за прехвърлянето им в академии или клубове извън родната им страна.


Снимка: Би Би Си

В началото тийнейджърите смятали, че ще са част от елитна футболна академия за юноши и деца. Оказало се, че академията е измислена, а те били държани като роби в Лаос.

Едно от момчетата, станали жертви на своеобразния "футболен трафик", казва, че се е чувствал "като роб" в Лаос.


Снимка: BBC

В пълно противоречие с правилата на ФИФА азиатският тим включва малолетните момчета в мачове от местното първенство. Кесели Камара, който е вкарал гол в официален двубой в Лаос, споделя, че е бил "принуден да подпише шестгодишен договор, за да играе за представителния отбор".



Снимки: BBC

Според договора му той е трябвало да получава заплата (200 долара на месец) и настаняване, но никога не е получил пари и е трябвало да спи на пода в зала на стадиона, където е нощувал заедно с другите африкански момчета и с общо над 30 човека. Много от тях са се разболели от малария или тифоидна треска, вследствие на лошите условия за живот.

"Беше много зле, защото не е нормално 30 човека да спят в една стая", заяви Камара, който сега е част от местен отбор в родната му Либерия.

Снимка: BBC

Футболистите са отишли в Лаос по покана на бившия национал Либерия Алекс Кармо, който по това време е бил капитан на Чампасак Юнайтед.

Младите момчета са се отзовали с радост на поканата, тъй като Либерия всъщност няма своя школа за млади футболисти, въпреки че страната е произвела единствения африкански носител на Златната топка и приза Играч на годината на ФИФА за 1995г. - Джордж Уеа.

"Това беше академия, която няма треньор, нито доктор. Алекс Кармо беше треньор, изпълнителен директор и всичко. Беше пълен абсурд", казва Виех Бедел, спортен журналист от Либерия, който в началото пътува с момчетата до Лаос, но малко след това се прибира.

Момчетата са били принуждавани да чистят стадиона на тима, където живеели и тренирали.

След натиск от ФИФА Чампасак Юнайтед е бил принуден да освободи 17 тийнейджъри от отбора, между които Кесели Камара и другите либерийски момчета.

Но пет от тях решават да останат нелегално, само и само за да играят футбол.

Провъзгласилият се за мениджър на африканските момчета в Чампасак Алекс Кармо твърди, че "играчите се хранят три пъти на ден" и че "им се плаща всеки месец".

Алекс Кармо. Източник на снимка: BBC

Откакто Чампасак Юнайтед държи паспортите на момчетата от пристигането им през февруари, те рядко дори напускат територията на стадиона.

Родителите очевидно също не са съвсем наясно с положението на децата: "Не искам той да се връща в Либерия, докато не сбъдне мечтата си", казва Бела Тапе, майката на едно от момчетата, избрало да остане в Азия.

"Това е много сериозна ситуация. Шокиращо е, че с цялото ми уважение малък клуб от Лаос може да взима нелегално деца от Либерия и Африка като цяло, без ФИФА да забелязва", казва Стефан Бурхкалтер председател на отдел Африкански футбол във ФИФА.

Международната организация е готова да накаже и Футболния съюз на Лаос за потенциране на нелегалните действия, извършени от Чампасак Юнайтед.

Глобално изследване на "Culture Foot Solidairе" сочи, че 15 000 тийнейджъри футболисти напускат Африка всяка година - много от тях нелегално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови