Ювентус - Наполи във вулканичното дерби на Севера и Юга

OFFNews 29 октомври 2016 в 12:52 2938 0

Шампионът Ювентус приема Наполи в изпълненото с много страст и омраза дерби от 11-ия кръг на Серия А.

През лятото беше добавен и нов повод за това феновете на двата клуба да не се обичат. Звездата на неаполитанците Гонсало Игуаин прие офертата на богаташите от северна Италия и оттогава стана "персона нон грата" в южния пристанищен град.

Извън спортното съперничество, много стереотипи от социален и икономически характер разделят Торино и Неапол. За хората от Север, Неапол е символ на корупция и мафията. За южняците пък Северът е студен, лицемерен и негостоприемен, а Ювентус е неговият символ. Наполи всъщност е единственият тим, разположен южно от Рим, който е печелил Скудетото, докато цели 85 пъти титлата е отивала на север от столицата.

Възходът на Наполи започва през 80-те с привличането на легендарния Диего Марадона. Игуаин пропиля шанса си да се нареди до великия си сънародник в пантеона на неаполитанските легенди. В града публично горяха негови фланелки, а местната мафия "Гомора" го предупреди да не стъпва в Неапол.

Омразата е толкова силна, че от съображения за сигурност фенове на двата отбора не пътуват при гостуванията. Така тази вечер от 21,45 ч. "Ювентус Стейдиъм" ще е пълен на 100 процента с привърженици на "Старата госпожа". Секторът за гости ще се изпълни с деца и пенсионери.

Рефер на мача ще бъде опитният Джанлука Роки, който е на кадем за "бианконерите".
Ювентус е фаворит за букмейкърите, които приемат залози при 1,8 за успех на тима на Масимилиано Алегри. Ставките за равен са 3,5, а за успех на гостите - 4,75.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови