Близо 700 души станаха част от „Байк и Рън за Чепън“ 2016 (снимки)

ОFFNews 25 април 2016 в 17:31 4251 0

"Байк и Рън за Чепън" 2016.

При рекорден интерес премина 5-тото юбилейно издание на ежегодната надпревара по планинско бягане и колоездене „Байк и Рън за Чепън“ край Драгоман. Площадът край Драгоман се изпълни с пъстро множество от близо 1000 посетители, а над 680 от тях се включиха в състезателната програма. 

Зрителите пък имаха възможност да се насладят на красивата природа на Чепън планина и Драгоманското блато, които благодарение на състезанието се наложиха като предпочитана дестинация за екотуризъм в непосредствена близост до столицата.

Тази година на старта застанаха състезатели и от Белгия, Великобритания, Македония и Сърбия, с което „Байк и Рън за Чепън“ се превърна в значимо събитие и от международен характер. Всяка поредна година състезанието бележи все по-голям интерес: стартирало през 2012 г. с 60 състезатели и надхвърлило 400 през 2015 г., тази година то привлече повече от 680 участници.

Събитието бе организирано от Община Драгоман и магазини „Стената“ и партньори, погрижили се за предварителната логистика и координация на място. Навременната намеса при технически неизправности идваше от страна на мобилна велоработилница “Fix&Ride”. Огромна подкрепа оказаха младите медици от академия „Първа помощ“, които помагаха на пострадалите бързо и с индивидуална грижа.

Чудесният слънчев ден допринесе много за доброто настроение на състезателите, които паралелно с устрема си към финала отделиха и време за съзерцание на прекрасните гледки от връх „Петровски кръст“ – най-високата точка на Чепън планина, предлагаща невероятна панорама към региона и към съседна Сърбия.

Зрителите пък имаха възможност да се запознаят с биоразнообразието на региона и да се включат в ботанически разходка в Чепън планина и обиколка за наблюдение на птици на Драгоманското блато, организирани от Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“ и Сдружение за дива природа „Балкани“.

Денят беше изпълнен с редица интересни мероприятия и състезания. Малки и големи се забавляваха, тествайки своите възможности на катерачната стена от "Funtopia" и в състезанието по колоездене за деца на площада.

Както и досега, състезанието и в двете направления – бягане и колоездене - се състоя в две категории - първа старша категория - 42 км, втора старша категория - 21.3 км, отделно юношите премериха сили в колоездене на 21.3 км.

Големият победител сред колоездачите в дългата дистанция (42 км) както и миналата година, е Александър Алексиев, финиширал с време 01:52 ч. Негов подгласник, прекосил финала само 11 секунди по-късно, е Уотер Клепе – създателят на трасето за състезанието „Байк и рън за Чепън“ преди 5 години заедно с Любомир Ботушаров. В късата дистанция (21 км) Велислав Янев защити титлата си от миналата година с време 1:12 ч., след него се нареди Калин Русев (1:14:36), чиято разлика с третия Александър Минчев бе само 18 сек. При жените на 42 км най-добра колоездачка стана Христина Козарева – Лайкеб, финиширала за 2 ч. 38 мин, а на 21.3 км първото място спечели Уенди Глоувър с време 1:48 ч. При юношите първи стана Алекс Иванов с постижение 1:18 ч., а при дамите в тази категория класирането оглави Мария Боянова с време 2:06 ч. При бегачите в категория маратон (42 км) победител стана Тони Петков с време 3.59, при жените – Стела Димитрова, пробягала трасето за 4:54 ч. В полумаратона (21.3 км) тази година първенец е Александър Василев (01:32), при жените – Тоня Цвяткова (02:02).

Победителите в различните категории – мъже и жени, младша и старша възраст, голямо и малко трасе, бегачи и колоездачи, бяха наградени от Кмета на община Драгоман Андрей Иванов с почетни грамоти, медали и щедри подаръци от спонсори и община Драгоман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови