Adidas - най-големият спонсор на IAAF, спира парите за управата на световната атлетика

OFFNews 25 януари 2016 в 08:20 4188 1

Adidas - най-големият спонсор на Международна асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF), прекратява договора си за спонсорство 4 г. предсрочно заради допинг скандала, съобщи Би Би Си, като се позова на собствени източници.

Решението ще доведе до загубата на стотици милиони долари за IAAF.

Нито Adidas, нито IAAF са коментирали информацията.

От Adidas са информирали IAAF през ноември, че обмислят да прекратят договора за спонсорство предсрочно, в резултат на доклада на независимака комисия към Световната антидопингова агенция (Wada), който изясни обвиненията в "държавно спонсориран прием на допинг" в Русия.

По-рано този месец излезе втори доклад, който разкрива корупция в IAAF при управлението на Ламин Диак. От него стана ясно, че длъжностните лица във Федерацията са имали данни за масовата употреба на допинг от руските лекоатлети още през 2009 година, но са ги прикривали. Във вътрешен доклад на ИААФ до Диак от 28 септември 2012 година се казва, че "42% от всички елитни руски лекоатлети употребяват допинг".

Няколко дни по-късно на най-високо ниво в Adidas е било взето решение за прекратяване на договора. Според най-големия производител на спортни стоки разкритията доказват нарушаване на клаузи в договора с IAAF.

Договорът за 11-годишното спонсорство е от 2008 г. и трябваше да продължи до 2019 г. Към момента на подписването му беше съобщено, че той е на приблизителна обща стойност 33 милиона долара. Източници на британската медия обаче са разкрили, че сумата е много по-голяма и че годишното спонсорство в пари и продукти е за около 8 млн. долара. Това означава, че прогнозната загуба за IAAF през следващите четири години ще бъде повече от 30 милиона долара.

Още не е ясно дали IAAF ще се опита да оспори решението на Adidas в съда, въпреки че адвокатите на германската компания се подготвят и за такъв развой на събитията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови