Скандал в шаха, Топалов обяви бойкот на ФИДЕ

OFFNEWS 05 януари 2017 в 06:42 3824 0

Президентът на Българската федерация по шахмат (БФШ) и мениджър на най-добрия български шахматист Веселин Топалов Силвио Данаилов заяви в отворено писмо на сайта си, че бившият световен шампион повече няма да играе на турнири под егидата на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) и Европейския шахматен съюз (ЕШС), докато кръгът около Йоргос Макропулос управлява ФИДЕ.

В отвореното писмо, разпространено от Данаилов, се казва:

"От 2014 година криминалната група Макро и приятели, която управлява ФИДЕ от 1995 година, атакува БФШ по много грозен и неуважителен начин. БФШ е смятана за една от най-активните и успешни федерации в световен мащаб с огромен принос към шаха през последните две десетилетия.

Официално ФИДЕ И ЕСШ са похарчили над 200 000 евро за да се борят срещу нашата федерация. В същото време ФИДЕ е близо до банкрут в резултат на действията на същите тези безполезни и некомпетентни хора. Всичко това е напълно недопустимо и на това трябва да се сложи край. Чашата преля.

Във връзка с написаното по-горе ние официално съобщаваме, че бившият световен шампион на ФИДЕ Веселин Топалов няма да играе на никакви официални турнири на ФИДЕ и ЕСШ докато тази криминална група на Макро и приятели не се махне от ФИДЕ и ЕСШ веднъж завинаги."

През септември тази година Силвио Данаилов получи 18-месечно наказание от ФИДЕ заради нередности около организирането на европейското първенство за младежи в Будва, Черна гора през 2013 година, а БФШ беше заплашена от изключване от структурите на ФИДЕ. Членството на БФШ в ЕШС пък бе отнето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови