Карпов: Карякин вече има предимство пред Карлсен

OFFNews 15 ноември 2016 в 17:50 4691 1

Третата партия между Магнус Карлсен и Сергей Карякин от мача за световната титла по шахмат в Ню Йорк може да се окаже крайъгълен камък в битката за трофея, смята 12-ият шампион на планетата Анатолий Карпов.

Карякин се измъкна от поне две безизходни ситуации според анализа на компютъра и стигна до реми с черните фигури, което според Карпов му дава леко психологическо предимство срещу норвежеца, който е действащ шампион.

"Съперниците са много внимателни, тъй като мачът е доста ускорен и всяка грешка ще им струва скъпо. Дебютът на Тромповски, с който Карлсен започна в първата партия, не е често срещан, но все пак този дебют е част от играта. Аз съм изненадан по-скоро от предпазливата игра на Сергей с белите фигури.

Явно е решил да търси сигурен резултат. В третата партия обаче и двамата имаха еднакви условия, изиграха по 78 хода, което ги изтощи. По-разстроен трябва да е Карлсен, тъй като изпусна победата.

Психологическото предимство сега е на страната на Карякин. Ще видим дали ще го използва в четвъртата партия, в която е с белите. В такъв формат с белите фигури винаги трябва да се стремиш към победа. Интересно е да видим какво са подготвили двата щаба за следващата партия", каза Карпов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови