Карлсен и Карякин тръгнаха с реми

OFFNews 12 ноември 2016 в 11:01 3267 0

С реми тръгна мачът за шахматната корона в Ню Йорк между настоящия шампион Магнус Карлсен и претендента Сергей Карякин. Двамата гросмайстори се съгласиха на равенство в 42-ия ход.

Двубоят е във формат от 12 партии или който пръв събере 6,5 точки ще завърши най-късно на 30 ноември. Карлсен игра с белите, а символичният първи ход в мача в крайна сметка направи холивудската звезда Уди Харълсън, известен с ролите си в "Белите не могат да скачат", "Народът срещу Лари Флинт" и др.

"Сергей игра добре в защита, а аз допуснах грешка при хода на F4 и приемам за справедливо ремито", каза Карлсен, който се оплака от обстановката в залата, която разсейвала двамата гросмайстори.

"Играх нормално. Реми с черните не е лош резултат. Играта на Карлсен не ме изненада, той приложи същата тактика и срещу Крамник", коментира Карякин.

В същото време Веселин Топалов записа реми и поражение във втория кръг на силния турнир по шахмат 2016 Сhampions Showdown в Сейнт Луис (САЩ) с награден фонд 150 хиляди долара. Българският гросмайстор загуби още на 14-тия ход с черните фигури срещу Хикару Накамура (САЩ). Във втората си партия Топалов, отново с черните фигури, завърши реми на 38-мия ход с Фабиано Каруана (САЩ).

Българският гросмайстор се намира на трето място в класирането с актив от 2 точки. Лидерът Вишванатан Ананд (Индия) има 2.5 точки. В турнира ще участват четирима топ-играчи, като победителят ще бъде определен след три серии от партии - 6 кръга класически шахмат с 60-минутна контрола и 5 секунди добавяне на всеки ход (10-12 ноември), 6 кръга ускорен шахмат с 15-минутна контрола (13 ноември и 12 кръга блиц (14 ноември).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови