Карлсен и Карякин с ново реми

OFFNEWS 13 ноември 2016 в 11:47 3328 0

Второ реми записаха на сметката си Магнус Карлсен и Сергей Карякин в мача за световната титла по шахмат в Ню Йорк.

Така резултатът след първите две партии е 1:1 точки, а според формата на мача победителят ще бъде излъчен сред 12 партии или до достигането на актив от 6,5 точки от страна на един от двамата гросмайстори.

Специалистите припомнят, че по подобен сценарий се разви и първия шампионски мач на Карлсен с индиеца Вишванатан Ананд през 2013 г., когато първата си победа норвежеца записа едва в петата партия. Легендарният Гари Каспаров смята, че база за сравнение между двамата шахматисти няма.

"Карлсен е просто от друга лига. Карякин е добър шахматист, но Магнус е уникален. Каквото и да се случи в този мач, това няма да се промени, дори и Карлсен да загуби", коментира Каспаров, който си е сътрудничил през годините с норвежкия гений.

Голямо вълнение в Ню Йорк предизвика дебютът на Карлсен в първата партия, който избра вариант, известен като "Атаката на Тромповски". На пресконференцията след това той беше попитан дали го е направил в чест на новия американски президент Доналд Тръмп заради съзвучието в имената. На това норвежецът отговори, че е ако е очаквал, че ще получи такъв въпрос, би избрал друг дебют.

С "Атаката на Тромповски" Карлсен запомна и партията срещу Владимир Крамник на Мемориала Тал през 2013 година, като тогава стигна до победа. Карякин също участва в този турнир и вероятно е запомнил действията на сегашния си опонент. Иначе самата атака носи името на бразилския шахматист Октавио Тромповски.

Във втория ден двамата съперници разиграха класическа испанска партия, като и двамата действаха внимателно. Карякин обаче загуби темпо и не използва възможностите на белите фигури, за да постави Карлсен под напрежение и в крайна сметка се съгласиха на реми. След партията Карлсен заяви, че иска да започнат веднага третата партия, вместо да почиват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews