Въпреки реформата, пенсионери още точат военния бюджет

Назначените повторно на цивилни длъжности военни си докарват до 3 хил. на месец

Юлиан Христов 12 май 2015 в 05:42 20822 9

Въпреки реформата, пенсионери в МО още си докарват по 3 хил. лв. на месец

Близо 10% или около 80 души в Министерството на отбраната продължават да си докарват до 3 хил. лв. доходи на месец. На фона на декларираните опити на ръководството на ведомството за реформи и при търсенето на икономии, с промените в Устройствения правилник не се предвиждат съкращения на военни пенсионери, които са назначени повторно на цивилни длъжности в администрацията. 

Наскоро Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента прецени, че е по-добре тази година да бъде нулева за модернизация на военната ни техника. В същото време бойната ни авиация е пред окончателно приземяване, ако не бъдат намерени спешно средства за ремонт на МиГ-овете. Военният министър Николай Ненчев пък нарече решението на КСНС "отговорно".

В същото време проверка показва, че особената категория чиновници, която МО поддържа, представлява един немалък процент от общия брой на администрацията в министерството. От Военното министерство отговориха на наше запитване, че не са наясно с точния брой на назнаначените на цивилни длъжности военни пенсионери, но приблизително става въпрос за 10% от близо 800 души администрация. Тук обаче не са прибавени и назначените във военните формирования в страната пенсионирани военни, които продължават да заработват допълнително, освен достатъчно високата пенсия, която получават. С тях бройката набъбва драстично.

Простите сметки показват, че с пенсия, чийто таван за 2015 г. е 910 лв. и заплатата между 1500 и 1900 лв., тези хора може да си докарват дори до 3000 лв. месечно. В тези сметки не влизат полагащите им се до 20 заплати, които се изплащат при пенсиониране.  

Най-пресният пример за подобно назначение е от близо 15 дни. След като достигна пенсионна възраст, досегашният директор на дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната полковник Атанас Милин, който се пенсионира в края на миналия месец, вече е назначен в дирекция "Правно-нормативна дейност" на длъжност "главен експерт" с основна заплата от 1500 лв. 

От МО поясняват, че с промените в Устройствения правилник предстоят съкращения, но водещият мотив при тях ще бъдат "функциите, а след това служителите". С други думи, поредно ръководство на МО няма намерение да реши въпроса с най-скъпите чиновници в администрацията. От МО имат своя версия за подобно определение: 

По отношение на заплащането - пише в отговора до OFFNews - всеки служител, назначен на длъжност в държавната администрация, в т.ч. и в МО, получава основна месечна заплата, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, в съответствие със заеманата длъжност и работата, която извършва, като същата няма отношение към това дали конкретният служител получава пенсия за осигурителен стаж и възраст, пенсия за инвалидност и др.

Въпреки че подобни назначения се правят от години, от МО уточняват, че са въвели "трайна политика" за привличането на млади специалисти. Основен инструмент за това е програмата "Старт в кариерата" на Социалното министерство. По-голямата част от наетите по тази програма млади безработни висшисти биват наети за постоянно в администрацията, твърдят от МО. 

Докато порочната практика беше преустановена в МВР при Цветан Цветанов, тя достигна своя пик в МО при министър Аню Ангелов - самият той военен пенсионер. При него имаше няколко назначения на военни пенсионери, членуващи в близки до тогавашния министър неправителствени организации

Интересно е да се проследи еволюцията на отговорите, които дават различни министри през годините. 

На подобно питане през 2012 година администрацията на МО отказа да посочи броя на тази категория служители в МО. В писмо, подписано от зам.-министър Августина Цветкова, тогава беше отправена препоръка отговор на въпроса да бъде потърсен в Националния осигурителен институт (НОИ). В отговор от НОИ обясниха, че могат да изготвят подобна справка, но в нея ще се съдържа информация както за служителите в МО, така и на тези в МВР, между които институтът не прави разграничение. 

За първи път официално проблемът беше "осветен" от служебния министър Тодор Тагарев. Тогава той извади наяве информацията, че при Аню Ангелов има назначени общо 20 такива души. Служебният военен министър призна, че военните пенсионери, назначени повторно на работа в министерството, са проблем - най-вече, защото ги прави най-скъпите чиновници в държавата. Министърът дори посочи случаи, в които военни се пенсионират, но от следващия ден продължават да работят на същата позиция, но като цивилни.

Въпреки че направи заявка за спиране на порочната практика, следващият военен министър Ангел Найденов явно не е направил нищо в тази посока. В интервю за OFFNews той посочи, че приблизителната бройка е около 80 души - колкото и към настоящия момент. "Аз нямам разбирането за разширяването на тази практика. Същевременно не отивам и на самоцелно съкращаване на тези хора. Преустановяваме практиката на назначаване, но от друга страна нека бъде ясно, че има места, които изискват административният служител да има опит и като военнослужещ..", коментира тогава Найденов.

Интересно е да се отбележи, че независимо от това от коя политическа партия е поредният военен министър, тенденцията се запазва, защото никой няма интерес да ядосва пенсионираните офицери. В същото време, съкращения на основание "военен пенсионер", биха довели единствено до вълна от съдебни дела срещу МО, които ведомството е по-вероятно да загуби. "Тихият" вариант е евентуалните обезщетения, които ведомството ще трябва да изплати и разноските по делата, да бъдат спестени с намирането на нова служба. 

Вероятно тази практика се поддържа в МО, защото тя е угодна в полза срещу тезата ранното пенсиониране. По-вероятното обяснение е обаче, че никой не пипа администрацията в година на избори.  

„Проблемът на първо място е морален. На второ място той е чисто професионален. Морален е, защото не се дава възможност на млади военнослужещи да кандидатстват за определени длъжности в МО. Ако няма хора, които да покрият необходимите критерии – да, тогава да се пристъпи към назначаването на хора, които вече са извън състава на въоръжените сили. Има обаче млади момчета, достатъчно квалифицирани и подготвени да заемат тези длъжности, така че господата, които са излезли в заслужен отдих след дадените години във въоръжените сили, да почиват наистина“, коментира за OFFNews председателят на Българска офицерска легия „Раковски“ Иван Милов.

Според синдикатите в отбраната практиката може да бъде ограничена единствено със заповед на министъра на отбраната, който да разпореди бивши военнослужещи да не бъдат назначавани на цивилни длъжности. Тодор Воденов коментира пред OFFNews, че с промените в Кодекса за социално осигуряване, които сега се подготвят от Социалното министерство, може да бъде записано, че пенсионирани полицаи и военни не могат да получават едновременно заплата и пенсия.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!