Стати Статев издал дисидентския клуб на Желю Желев на ДС (из досието на агент Стойновски, част II)

Александра Маркарян 14 ноември 2013 в 11:33 18508 24

Корицата на делото на секретен сътрудник Стойновски, по лична карта Стати Василев Статев, на длъжност ректор на УНСС.
Корицата на делото на секретен сътрудник Стойновски, по лична карта Стати Василев Статев, на длъжност ректор на УНСС.

Вчера OFFNews публикува първата част от досието на ректора на УНСС проф. Стати Статев. Агент Стойновски се прочу със записа на разговора му със студентите, в който ги призовава да емигрират, но да не му пречат и ги заплашва, че ще ги заключи в окупираната аудитория.

Днес ви предлагаме втората част от досието на агент Стойновски.

Четири месеца преди падането на комунистическия режим в България към Държавна сигурност изтича информация за основаването на дисидентски клуб, инициирано от Чавдар Кюранов, Николай Генчев и Желю Желев.

Информацията - непредпазливо споделена в присъствието на Стати Статев, който е вербуван за агент на ДС на 20 февруари 1989 г. Статев или агент Стойновски бърза да издаде наученото с оперативния работник, който го е вербувал О. Бохоров.

Срещата им е на 13 юли 1989 г.

"Стойновски ме информира за участието си в заседанията на International Sociological Assosiation (ISA), проведени във Варна от 26.06. до 03.07.1989 г.... След завръщането си в София "Стойновски" е посетил Института по марксизъм-ленинизъм, където се е срещнал със своя колежка......., участвувала също в заседанията на ISA. В присъствието на проф...... - директор на института тя е споделила, че по време на заседанията на ISA група български учени са основали дисидентски клуб, наречен "Алтернативи на социализма". Инициатори за създаването му са проф. Чавдар Кюранов, Николай Генчев и други. Решението е взето на една от вечерите, като за целта групата се е събрала на плажа и на тази сбирка са обсъждани въпроси с явна антисоциалистическа насоченост", пише капитан О. Бохоров на 18 юли 1989 г. в справката си с гриф "Строго секретно" за Първо главно управление на Държавна сигурност.

Капитанът предлага информацията относно клуба да бъде предоставена на VI-то управление на Държавна сигурност. Този текст е отбелязан и в полето отстрани е написана резолюция "Да!" от началника на отдела в Първо главно подп. П. Костадинов.

Какви са пълните последствия за дисидентите няма как да стане ясно само от досието на Статев. В делото му обаче е включено едно писмо с гриф "Строго секретно" от 24 юли от първия зам.-началник на Първо главно до зам.-началника на VI-то управление, другарят Цв. Цветков. 

"По данни на наш секретен сътрудник, по време на Международната варненска школа по социология, проведена на 27-29.06.1989 год. е бил учреден дисидентски клуб наречен "Алтернативи на социализма". Решение за създаването на клуба е взето на 30.06.1989 год.  (петък) вечерта.

...

В основата на инициативния комитет е бил проф. Чавдар Кюранов. Посочени са също така и имената на Желю Желев и Николай Генчев", пише началникът от Първо главно до зам.-началника на VI-о управление.

 

Проф. Чавдар Кюранов (1921-2004) е български социолог и политик, член на БСП. Завършва право в Софийския университет. Работи в БАН, чете лекции в СУ. Член е на БКП от 1948 г. През 1988 г. е изключен, но членството му е възстановено следващата година. Член е на Висшия съвет на БСП (1990-1998) и зам.-председател на БСП през 1990-1991. Кюранов е един от основателите на дисидентския Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. Депутат е в 7-ото Велико Народно събрание, в 36-ото, 37-ото и 38-ото НС. Кандидат е за президент от БСП на първите избори за държавен глава през 1990 г.

Желю Желев е първият демократично избран президент на България. Той е държавен глава от 1990 до 1997 г. Той е председател (президент) на Републиката от 1990 до 1992 г., избран е за президент през 1992 г. Заради дисидентската си дейност е изключен от БКП през 1965 г.  (член е на партията от 1960 г.) като антимарксист и антиматериалист, който няма нищо общо с идеологията на партията. По-късно е уволнен от Софийския университет и „по етапен ред“ изгонен от София, а дисертацията не е допусната до защита. Отнето му е временно софийското жителство.

Историкът проф. Николай Генчев (1931-2000) е декан на Историческия факултет (от 1976) и ректор на Софийския университет (1991-1993), председател на Съюза на университетските преподаватели. Той е основател и председател на Националния демократичен съюз, на движението Български конституционен форум. Проф. Генчев е носител на Международна Хердерова награда за принос в европейската наука.

 

Следва продължение.

 

Из досието на агент Стойновски – част I: Стати Статев: Мой дълг е да стна агент на ДС

Из досието на агент Стойновски – част II: Стати Статев издал дисидентския клуб на Желю Желев на ДС

Из досието на агент Стойновски - част III: Доносите на Стати Статев за “окупирания” от студентите Румен Гечев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!