Сливен плати 87 363 лв. за ограда, която я няма

Кметът Кольо Милев обеща да я сложи през май 2014 г., но в Сливен времето тече по-бавно

OFFNews 06 август 2015 в 15:48 10106 18

87 363 лева е платил от бюджета на Сливен кмета на града Кольо Милев за ограда на парка "Юнак". Ограда обаче няма, а по всичко личи, че няма и да има, защото договорът на фирмата, взела парите, е изтекъл.

Кольо Милев не само продължава да си е кмет, но дори е кандидат на БСП за нов мандат като градоначалник. 

Защо бившият военен е решил, че трябва да вдигне "ажурна ограда" около парка в Сливен, ние не знаем, но на доверие ще приемем, че каузата е благородна.

През декември 2013 година е сключен едногодишен договор с консорциума "Ми - Три" за благоустрояване и "изграждане на ограда на парк "Юнак". Срокът на изпълнението на оградата е "до 60 календарни дни от датата на откриване на строителната площадка".

През януари 2014 г. зам.-кметът Иван Манчев обяснява, че "до две седмици ще започне изработването и поставянето на нова постоянна ограда, чийто модел се уточнява". През февруари 2014 кметът Кольо Милев заявява: "Около парк "Юнак" в Сливен ще бъде поставена ограда. Това ще се случи през май".

Но в Сливен времето тече по-бавно, месец май още не е дошъл, само парите за оградата са отишли, където трябва.

Оградата или е толкова ажурна, че не се забелязва с невъоръжено око, или просто я няма...

Разрешението за построяването на "ажурна ограда" - метални колони на единични фундаменти и метални пана с полиетиленово покритие, висока 2 метра, с плъзгащи се врати при всички пешеходни пътеки, е издадено на 24 септември 2014 г. от главния архитект на Сливен Лора Йовчева. Според фактура с дата 8 декември Консорциум "Ми - Три - Сливен" е получил до таза дата 72 802 лева и 69 стотинки, от които 36 000 аванс. Плащането е за "Изпълнение на обект: Изграждане, реконструкция и ремонт на огради за обект - общинска собственост на Община Сливен - доставка на материали". Сумата е без ДДС, с данъка нараства до 87 363.22 лв. 

На същата дата - 8 декември 2014 г., инж. Пенка Димитрова - външен експерт в дирекция "Общинска инфраструктура" при общината, и инж. Радослав Мичев, представител на "Ми - Три" подписват приемо-предавателен протокол, от който става ясно че на кметството са предадени 930 пана и 940 колони за ограда с дължина 2341,72 метра, както и 6 грундирани, с панти, заключващи механизми и лагери. 

Има обаче едно "но" под формата на забележка: "Изпълнителят се задължава да съхранява закупените елементи на отговорно пазене в склада на Консорциум "Ми - Три Сливен" до тяхното монтиране". 

И така - ограда на парк "Юнак" няма, елементите за нея по документи поне се намират на склад, хилядите левове на фирмата-доставчик са платени. 

Което вече няма значение, защото едногодишният договор между общината и фирмата за парка вече е отдавна изтекъл.

Според местни източници на OFFNews въпросната ограда е поставена на друг обект - крепост Туида. 

OFFNews потърси кмета Кольо Милев на служебния му телефон, според секретарката му той е на среща и ще се свърже с редакцията след приключването й. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!