След "Юг" и "Корал", готвят бетон и за Ахтопол

Ива Оприкова 22 април 2015 в 18:25 11249 6

Снимка БГНЕС

От седмица във фокуса на общественото внимание е казусът със застрояването на “Корал“, превърнал се в метафора на бездържавността.

По цялото крайбрежие на границата между морето и брега бяха построени хиляди хотели и вили "съвсем законно", върху "земеделски" земи, които никога не са били такива, или върху дюни, които поради липсата на пълни кадастрални карти не са отразени в кадастъра. 

Оказва се обаче, че ново незаконно строителство и нова порция бетон се подготвя на морския бряг в Ахтопол.

Старите бунгала, които се намират на метри от плажната ивица, ще бъдат съборени и на тяхно място ще се изгради масивен хотелски комплекс „Лас Вегас“.

Теренът по скица се води земеделска земя, а посредници принуждават местните жители да продават нивите си, които са в съседство с бунгалата, за да се особи по-голям парцел. За намеренията на кмета на инж. Атанас Желязков обяви Мария Кавлакова от движение „Да запазим Корал“.

Екологичното сдружение "Да запазим Корал" има намерение да сезира Европейската комисия в Брюксел за всички незаконни застроявания върху дюни и защитени територии  у нас. 

„Както държавата беше така любезна да представи невероятното тракийско съкровище в „Лувъра“ миналата седмица, така и ние ще покажем всички безредици и престъпления, свързани с незаконното строителство по Черноморието, но в Брюксел. Протестирахме тук, от години - няма ефект. Щом трябва, ще протестираме и там и ще поискаме Европейската комисия да разгледа документите“, посочиха от сдружението.

От организациите "Да запазим Корал" и „За да остане природа в България" настояха Народното събрание да даде възможност за обжалване на актовете, издадени от кметове и архитекти, което може да стане единствено с бързи промени в Закона за устройство на територията и Закона за Черноморското крайбрежие.

"Ако бях на мястото на инвеститорите, щях да съдя държавата за това, че е издала разрешителни, които не съответстват на законите на страната. Документите са неправомерни и някой трябва да поеме отговорност за действията си на къмпинг Юг", заяви Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал“.

Според него виновници за това са от община Царево, а властта на кмета в района била безгранична.

„Искаме всички замесени в тези книжа да си подадат оставките и да бъдат подведени под наказателна отговорност. Само миналата година за плажа "Корал" са издадени 35 незаконни строителни разрешения, всяко от тях струва по 80 хил. лв. такса. Заради проблемите в общината Царево и с цел да се прикрият нарушенията на кмета, в момента всичко се потулва. Това е абсурд“, категоричен е Русев.

От сдружението обявиха, че през годините са пускали десетки аргументирани сигнали до прокуратурата, но те винаги са отхвърляни с отказ за образуване на наказателни производства. 

"Всички земи по Черноморието са придобити по криминален начин, но въпреки сигналите за това, прокуратурата мълчи", обяви разследващият журналист и собственик на сайта „Биволъ” Асен Йорданов.

„В момента свързани фирми бетонират къмпинг "Юг". В "Китен" върху дюните са насипали инертни материали. Това са талибански методи. При всичко това прокуратурата бездейства. Така тя подпомага осъществяването на тези схеми. Прокуратурата отказа да започне разследване по всички сигнали, които са подадени от мен и са абсолютно аргументирани с доказателства и факти. Бившият кмет на община Царево Петко Арнаудов стана рекордьор в световен мащаб с над 114 нарушения, съставени от Сметната палата за продажба на земи, за незаконно строителство, за раздаване на зами по 2-3 евро за кв. м. И за нито нито едно от тях прокуратурата не намери основание да му образува наказателно производство.

В момента имаме друг кмет на Царево - Георги Лапчев, който продължава порочната практика на Петко Арнаудов. Пример за това, което се прави е незаконния строеж край Синеморец. Земя, продадена по незаконен начин от община Царево на Неделчо Гинин, местен предприемач, който иска там, на най-красивото място в света, да си построи огромен грозен хотел. Завчера МОСВ е внесло сигнала в окръжната прокуратура в Бургас, че сделката е незаконна. Обаче задавам въпрос: Защо 10 г. след сделката? Защо няколко месеца преди да изтече давността през октомври? Сега чак МОСВ внесе сигнала“, попита риторично журналистът.

"И дори и сега пак отказват да го дадат. Значи страхът е много голям. От кого е този страх? От кого се страхуват държавните служители, за да спазват законите. Един високопоставен чиновник от МОСВ каза, че служителите му ги е страх да подписват протоколи къде са дюни и къде не. Това са държавни служители. От кого, бе дявол да ви вземе, ви е страх? Това е страшната картина", възмути се Йорданов. 

Той припомни, че строителството на „Златна перла” е осъществено с фалшифициран подпис на един зам.- министър. Въпреки установените факти за криминалното деяние няма виновни и до днес.

"Беше закрит един огромен парк, за да бъде узаконен незаконния строеж „Златна перла”. Тя е разрушена днес, но с усилията на много честни българи, организации и обществени сили, които осъзнаха абсурдността на това да узаконяваме незаконни строителства, за сметка на природните паркове", посочи Йорданов.

Много от частните терени по Южното Черноморие са придобити по криминален начин от високо поставени хора във властта.

"В схемата има фирми на Йордан Цонев и неговия приближен архитект Калин Тихолов, както и адвокатска група. Те са са си позволили чрез измами, да привлекат огромни частни терени по крайбрежието на природен парк "Странджа". Тези, които са придобили собствеността на "Оазис","Китен","Юг" и"Нестинарка" са фирми и лица, които са свързани с наркотрафиканта Евелин Банев-Брендо. 

Решението на МОСВ "Корал" и "Делфин" да станат екоплажове и да се открие процедура за избор на концесионер, е абсурдно, а високата цена, която предлага министерството, ще отблъсне участниците в търга. 

"Преместваемите обекти на плажната ивица могат да заемат едва 1% от цялата площ, малко чадъри и шезлонги и безмоторни атракциони. Това на практика оставя бъдещите концесионери без почти никакъв оборот, а началната цена за „Корал“ е 58 000 лв. В договора има само задължения и никакви права за концесионера", възмутиха се членовете на сдружение"Да запазим Корал". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови