Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Нови 35 млн. лв. отиват към приятелски фирми за оградата на границата

Юлиан Христов 24 февруари 2016 в 16:40 12944 10

Нови 35 млн. лв. отиват към приятелски фирми за оградата на границата

На фона на амбицията на премиера Бойко Борисов да изчисти съмненията за това как се провеждат обществени поръчки, в сряда правителството раздаде поредната порция държавни пари за строителството на оградата на границата. В сряда кабинетът взе решение още 35 млн. лв. да бъдат дадени на областните управи в Бургас, Ямбол и Хасково, които от своя страна ще ги платят на фирми, избрани без провеждането на обществена поръчка. По този начин общата сума на парите, похарчени за оградата, ще достигне близо 100 млн. лв.

В началото на 2015 година по предложение на ГЕРБ Народното събрание скоростно одобри промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които беше дадена зелена светлина за наливане на пари в строителството на оградата без конкурс. Предложението беше аргументирано с това, че оградата е въпрос, касаещ националната сигурност и за да не се губи процесуално време по избор на изпълнител и обжалването на процедурите в съда.  

"Осигуряването на средствата за продължаване на инженерното съоръжение е от изключително значение за противодействие на непрекъснато нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница и цели опазване на държавната граница, която е и външна за Европейския съюз, и овладяване на бежанската вълна", се казва в съобщение на правителствената пресслужба в сряда.

От справка за фирми изпълнители, изготвена от администрацията на Министерски съвет още през септември след запитване на OFFNews, става ясно, че някои от фирмите са свързани с големи обществени поръчки, които премиерът Борисов лично разпореди да бъдат спрени. 

Оградата в област Бургас се строи от две фирми, свързани с "Хидрострой" АД, чийто управител е бившият общински съветник от ГЕРБ във Варна Николай Пашов. Това са "АБ ИНВЕСТ НН" ЕООД и "Пътстрой Бургас" ЕООД. Първата фирма е печелила вече поръчка за 10 млн. лв. за асфалтирането на лот 4 - ж.к. "Славейков", кв. Лозово, кв. Ветрен, кв. Банево и в.з. "Минерални бани" в Бургас. 

В област Бургас сключените договори са за 25 млн. лв., а фирмите са посочени от областния управител Вълчо Чолаков (от квотата на РБ, назначен с решение на Министерски съвет от 26 Ноември 2014 г. на мястото на назначения през юни 2013 г. Павел Маринов).

Според публикация на "Капитал" "Хидростой" и свързаната с нея "Инжстройинженеринг" от години печелят всички големи обществени поръчки за извършването на пътни и други инфраструктурни ремонти във Варна. 

Третата фирма, която ще строи оградата в Бургаско, е "Булдени" ООД. Нейни собственици са собствениците на софийската фирма "Егида М" ООД - Емил Гоцев и Иван Николов. Според публикация на в. "Банкер" фирмата е част от обединение "Асара" с управител Момчил Борисов, което печели обществената поръчка за реконструкцията на пристанището в Приморско. В това обединение влизат още две дружества - "Водстрой 98" АД (с 34% участие) и "Билдинг комфорт" ЕООД на Борислав Атанасов. "Водстрой 98" от своя страна беше една от фирмите, заради които миналата седмица премиерът Борисов спря обществена поръчка на Югозападното държавно предприятие за 95 млн. лв. Фирмата присъства и в списъка с необезпечени кредити във фалиралата КТБ.

Три са и фирмите, избрани за строежа на оградата в Хасково. Областният управител Добри Беливанов, понастоящем кмет на Хасково от ГЕРБ, е подписал договори за близо 11 млн. лв. с фирмите "Транспортно строителство и възстановяване", ЕТ „Металик – Иван Михалов“ и "Геопланпроект".

ЕТ „Металик – Иван Михайлов“ е собственост на Иван Михайлов, който е в тесни бизнес отношения с кумеца на Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев. Михайлов и Бояджиев са партньори в консорциума "Ти Ви Би". При мандата на Цветанов като вътрешен министър консорциумът е един от основните дарители на МВР.

Другите две фирми, които са ангажирани с оградата, са държавни. Управител на "Транспортно строителство и възстановяване" е Валери Василев, който е назначен на поста през 2009 г. от министъра на транспорта в първото правителство на ГЕРБ Александър Цветков.

Участък от оградата в Ямбол пък ще излезе близо 13 млн. лв. Областният управител Димитър Иванов, който е бивш депутат от ГЕРБ в 42-то Народно събрание, е посочил фирмите ДП "Транспортно строителство и възстановяване" и "Геострой-инженеринг" ЕООД. Втората фирма е собственост на Моньо Тодоров. През май 2012 г. лично премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на нов свинекомплекс и ново фуражно стопанство на фирмата „Геомекс инженеринг” ЕООД в Ямбол, която е собственост на сина на Моньо Тодоров Михаил. Тогава по Програмата за развитие на селските райони на фирмата са дадени над 6 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!