Невинни са наказани за брошурата с мечките, виновните са повишени

Владимир Йончев 15 юли 2015 в 14:45 22971 16

Скандална брошура

За знаменитата брошура с мечките и сьомгата са наказани невинни хора, които нямат нищо общо с изработката й.

За сметка на това виновните, които са одобрили скандалното съдържание на рекламната листовка, са повишени.

Скандалът избухна на 27 май. Тогава Сдружение за дива природа "Балкани", разказа, че на фестивала "Зелени дни" се е раздавала листовка, която рекламира България като дестинация за лов на американски елени, мечки и риболов на сьомга.

Няколко дни по-късно министърът на туризма Николина Ангелкова уволни началника на отдела за европейски проекти и ЗОП Ива Якимова и принуди да напусне директора на "Маркетинг, реклама и информация в туризма" Анелия Генова.

OFFNews се сдоби с приемно-предавателния протокол, с който е одобрена брошурата. Той е между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и ДЗЗД "Еуро принт юнайтед".

От него става ясно, че уволнените нямат нищо общо със скандалната реклама. Приемно-предавателният протокол е подписан от трима души - Владимир Туджаров, Мария Иванова и Албена Методиева.  В него се казва, че долуподписаните представители на възложителя - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), одобряват без забележки представен от изпълнителя вариант на предпечатен проект за изработка на серия тематични дипляни.

Документът е с дата 26.04.2012 г. По това време туризмът е в състава на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма, а ресорен заместник по въпросите на туризма е Иво Маринов. 

Владимир Туджаров е бил ръководител на проекта. По времето на подписването на протокола той е бил главен секретар на МИЕТ, а в момента е главен секретар на министерството на икономиката.

Запознати твърдят, че той не се е занимавал много-много с проекта. От години практиката била по много от проектите главният секретар да се води про форма ръководител. В действителност проектът се движел от двете координаторки Мария Иванова и Албена Методиева, а главният секретар на доверие подписвал, каквото те му дадат.

По времето, когато подписва протокола Мария Иванова е директор на дирекция "Туристическа политика". Дълго време е в отпуск по болест, но точно около скандала с брушурките е повишена. Нейната дирекция става Главна дирекция. Иванова става втория човек след зам.-министрите. Поверени са ѝ и регионалните структури на министерството.

Другата експертка, подписала протокола, е Албена Методиева. Тя също е повишена, но по още по-мръснишки начин - заема поста на изгонената без вина Анелия Генова - директор на дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма". Генова най-напред е понижена, а след това е уведомена, че договорът й няма да бъде подновен и така е принудена да напусне министерството.

Анелия Генова е сред малкото служители в министерството на туризма, за които браншът говори с уважение. Като директор на маркетинга, тя се занимава основно с руския пазар. В огромна степен нейна е заслугата за рекордния брой руски туристи у нас в последните години. Освен с геополитически съображения, рекордният срив на руски туристи тази година се обяснява и с изгонването на Генова.

Методиева много напираше да отиде в Русия и да стане референт в посолството ни в Москва, разказаха пред OFFNews хора от министерството. Според тях е възможно да е решила, че пречката да не я пращат в Москва е отговарящата за Русия в министерството Анелия Генова.

Другата отстреляна без вина в скандала е Ива Якимова. Тя беше началник на отдела за европейски проекти и обществени поръчки и за цялото време на този пост няма нито една жалба от кандидат и нито една отменена процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!